Zdravili, ki pomagata pri okužbi z vriusom gripe. Foto: EPA
Zdravili, ki pomagata pri okužbi z vriusom gripe. Foto: EPA
Mehika
Nova gripa je tokrat izbruhnila v Mehiki. Foto: EPA
Donald Rumsfeld
Nekdanji ameriški obrambni minister je leta 2005 ukazal cepljenje proti gripi za vse vojaško osebje. Foto: EPA

Zdravilo Tamiflu z generičnim imenom oseltamivir je zdravilo na recept, ki je registrirano za zdravljenje in preprečevanje gripe. Zdravilo se uvršča med novejša protivirusna zdravila iz t. i. skupine inhibitorjev nevraminidaze. Zdravilo je bilo razvito z namenom delovati proti vsem relevantnim virusom gripe in deluje na principu zaviranja encima nevraminidaze na površini virusa.

Roche farmacevtska družba Slovenija d. o. o.

Švicarska korporacija Roche in britansko podjetje GlaxoSmithKline prodajata zdravilo, ki pomaga pri zdravljenju okužbe z virusom H1N1. Po izbruhu gripe konec prejšnjega meseca so cene delnic obeh podjetij začele naraščati. Rochejevo zdravilo tamiflu je leta 2007 kupila tudi slovenska vlada za primer epidemije ptičje gripe, britansko podjetje pa prodaja zdravilo relenza, ki naj bi učinkovalo podobno kot tamiflu.

Ameriški center za nadzor bolezni in preventivo je 21. aprila letos objavil opozorilo zaradi dveh osamljenih primerov nove gripe, takoj zatem pa so začele rasti cene delnic obeh farmacevtskih podjetij. Na ta dan je bila cena delnice Rocha 126 dolarjev, natanko en teden pozneje pa je zrasla na 140 dolarjev za delnico.

K temu je pripomogla tudi kampanja ameriške administracije, ki je napovedala, da se bo odločno odzvala k omejitvi izbruha nove gripe, pri tem niso napovedali povečanja zalog zdravila, saj so te že tako dovolj velike. Podobno so se na newyorški borzi gibale tudi cene omenjene britanske družbe. 21. aprila je bilo treba za eno delnico odšteti 29,75 dolarja, trenutno pa je ena delnica tega podjetja vredna 30,91 dolarja.

Pred pandemijo svari tudi WHO
Tudi več drugih držav je že napovedalo, da bo povečalo zaloge tamifluja. To so med drugim storile tudi Kitajska, Južna Koreja, Nova Zelandija, Malezija in Indija. Pa tudi Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je napovedala, da bo povečala svoje zaloge zdravila. Hkrati je v 72 držav, vključno z Mehiko začela pošiljati odmerke tamifluja. Opozorila je tudi, da bi se lahko v primeru pandemije okužila kar tretjina svetovnega prebivalstva.

Sporni posli Donalda Rumsfelda
In kdo stoji za tamiflujem? Nekdanji ameriški obrambni minister Donald Rumsfeld je bil pred prihodom v Washington prvi človek kalifornijske družbe Gilead Sciences, ki je imelo ekskluzivno patentno pravico za to zdravilo, ki ga zdaj prodaja Roche. Pravico za zdravilo je Rumsfeldovo podjetje prodalo Rochu, hkrati pa je v pogodbi zapisalo, da od vsakega prodanega tamifluja dobi 10 odstotkov zaslužka.

Afera o lastništvu v podjetju Gilead je izbruhnila leta 2005, ko je Rumsfeld, takrat še vedno obrambni minister, izdal ukaz, da se mora vse ameriško vojaško osebje cepiti proti ptičji gripi. Hkrati so ZDA takrat kupile za milijardo dolarjev tamifluja, administracija takratnega predsednika Georgea Busha pa je od kongresa prosila, da odobri še dodatni dve milijardi dolarjev za zaloge s tamiflujem.

Škandal pa je izbruhnil, ker Rumsfeld ni prijavil konflikta interesa. Bil je namreč tudi največji posamezni delničar podjetja Gilead. Delnic pa ni prodal z obrazložitvijo, da bi s prodajo priznal, da nekaj skriva. S pomočjo take odločitve je zaslužil dodatne milijone, saj so takrat cene delnic podjetja skokovito naraščale.

Roche prodal za več milijard evrov tamifluja
Ptičja gripa je v tem tisočletju izbruhnila leta 2004, nevarnost pa je trajala do predlani. V tem času si je več kot 80 držav za primer pandemije naročilo približno 220 milijonov odmerkov zdravila. Tako je Roche leta 2006 po svetu prodal za 1,74 milijarde evrov tamifluja, leto pozneje za 1,38 milijarde evrov, lani pa za 403 milijone evrov zdravila.

Tudi Slovenija z zalogo Rochevega zdravila
Tamiflu je kupila tudi Slovenija, in sicer leta 2007. Takrat je država od Rocha kupila 500.000 odmerkov, kar je, kot so za MMC sporočili iz slovenske podružnice Rocha, tudi večina prodanega zdravila v Sloveniji. Zdravilo se uporablja tudi v času sezonske gripe (običajno obdobje med januarjem in marcem), vendar pa je prodaja za primer sezonske gripe v Sloveniji minimalna, še dodajajo.

Novih naročil od države v letošnjem letu niso dobili. Prek običajnih prodajnih poti prek lekarn je sicer zaznati določeno povišanje prodaje, vendar pa gre za količine, ki bistveno ne vplivajo na poslovanje Roche farmacevtske družbe d. o. o. v Sloveniji.

Tudi pri ministrstvu za zdravje so nam potrdili, da ima v blagovni rezervi država še vedno 500.000 odmerkov tamifluja in da novih količin ne naroča, saj omenjena količina zadostuje za pokritje četrtine prebivalstva. V primeru porabe zdravila iz zalog, torej, če bi prišlo do pandemije gripe, pa bodo porabljeno količino zdravila nadomestili z novo, so še dodali na ministrstvu.

Miha Raičevič
miha.raicevic@rtvslo.si

Zdravilo Tamiflu z generičnim imenom oseltamivir je zdravilo na recept, ki je registrirano za zdravljenje in preprečevanje gripe. Zdravilo se uvršča med novejša protivirusna zdravila iz t. i. skupine inhibitorjev nevraminidaze. Zdravilo je bilo razvito z namenom delovati proti vsem relevantnim virusom gripe in deluje na principu zaviranja encima nevraminidaze na površini virusa.

Roche farmacevtska družba Slovenija d. o. o.