Zavod je pridelal že skoraj 48 milijonov evrov izgube. Foto: BoBo
Zavod je pridelal že skoraj 48 milijonov evrov izgube. Foto: BoBo
Predstavniki vlade obstruirali skupščino ZZZS-ja

Vladni predstavniki v skupščini Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) so v pismu generalnemu direktorju zavoda Samu Fakinu in predsedniku skupščine Vladimirju Tkalcu zapisali, da se seje ne bodo udeležili, ker ocene finančnega načrta poslovanja do konca letošnjega leta niso dokončne in jih ni smiselno obravnavati.

Po njihovem mnenju je sklic skupščine, na kateri bi obravnavali informacijo o oceni finančnega načrta poslovanja brez konkretnih predlogov za ukrepanje in predlogom rebalansa finančnega načrta za letošnje leto, nepotreben. Tako menijo, da je smiseln odlog sklica seje skupščine, dokler ni pripravljen rebalans.

Varčevalni ukrep zaradi nesklepčnosti ni bil sprejet
Skupščina zavoda zaradi nesklepčnosti danes ni mogla odločati o ukrepih, ki bi po besedah Fakina na letni ravni prinesli prihranek v višini 14,4 milijona evrov, začeli pa bi veljati z začetkom prihodnjega leta.

Če bi se potrudili, bi lahko ti ukrepi začeli veljati celo z začetkom decembra letos in bi tako v zdravstveno blagajno prinesli 1,2 milijona evrov, kar pa ne bi bistveno olajšalo položaja zavoda, pravi Fakin.

Direktor področja za finance in računovodstvo v zdravstveni blagajni Janko Štok poudarja, da so za zagotavljanje finančne vzdržnosti zdravstvene blagajne nujne sistemske spremembe. "To, kar delamo od leta 2009, ko spreminjamo cene, ne daje rezultatov na dolgi rok in izčrpava po drugi strani izvajalce," je dejal.

"Razlike ne vplivajo na končni rezultat"
Direktor ZSSS-ja Fakin pa pojasnjuje, da z MZ-jem usklajujejo nekatere podatke okrog projekcij, koliko bo stroškov do konca leta. Razlike med ocenami zavoda in ministrstva znašajo nekaj milijonov evrov, kar pa, kot poudarja Fakin, ne vpliva na končni rezultat poslovanja zavoda v letošnjem letu.

Predstavniki vlade obstruirali skupščino ZZZS-ja