Samo Fakin je z dozdajšnjim delom dokazal, da je sposoben zagotavljati finančno vzdržnost zdravstvene blagajne. Foto: EPA
Samo Fakin je z dozdajšnjim delom dokazal, da je sposoben zagotavljati finančno vzdržnost zdravstvene blagajne. Foto: EPA
Bo Fakin dobil drugi mandat na ZZZS-ju?

Fakinu se zdajšnji mandati izteče 15. aprila, a dan pozneje ne bo mogel nastopiti novega mandata, saj mora njegovo vodenje zdravstvene blagajne potrditi še državni zbor. Upravni odbor je tako skupščini predlagal tudi, da bi bil do nastopa nove funkcije Fakin vršilec dolžnosti, kar so na skupščini potrdili.

Zavzemal se bo za čim hitrejšo uvedbo e-napotnice
V prihodnje namerava Fakin spremeniti način vodenja ZZZS-ja, ki je zdaj po njegovem mnenju preveč demokratičen.

Samo Fakin je v svojem programu zapisal, da bo nadaljeval zdajšnjo politiko finančne vzdržnosti, kakovosti in dostopnosti državljanov do zdravstvene službe. Vztrajal bo pri čim hitrejšem prehodu na elektronsko napotnico, ki bi državljanom olajšala naročanje na zdravstvene storitve, zavzemal pa se bo tudi za čim večji obseg dodatnih programov za skrajševanje čakalnih dob.

"ZZZS je leto 2010 zaključil bolje kot predvideno"
Skupščina ZZZS-ja je na seji sprejela tudi informacijo o poslovanju zavoda v preteklem letu. Primanjkljaj zavoda je lani znašal 35,8 milijona evrov, kar je 18,7 milijona manj, kot so načrtovali.

Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije je leto 2010 končal bolje, kot je predvideval finančni načrt, je povedal generalni direktor zavoda Samo Fakin. Prihodki zavoda so v letu 2010 znašali 2,221 milijarde, odhodki pa 2,311 milijarde evrov. Primanjkljaj so na zavodu pokrili s prihranki iz preteklih let. Tako je imel zavod ob koncu lanskega leta še 18,7 milijona evrov prihrankov.

Skupščina potrdila spremembe pravil obveznega zavarovanja
Delegati so potrdili tudi predlog sprememb pravil obveznega zdravstvenega zavarovanja, ki se med drugim nanašajo na vpeljavo trajnega recepta. Spremembe po besedah vodje področja obveznega zdravstvenega zavarovanja na ZZZS-ju Uršule Jerše Jan prinašajo tudi lažje uveljavljanje nekaterih pravic, hkrati pa na drugi strani razbremenitev zdravnikov specialistov in tudi izbranih zdravnikov.

Po njenih besedah spremembe ne bodo prinesle dodatnega bremena za izdatke iz obveznega zdravstvenega zavarovanja, razen glede financiranja slušnega aparata in materiala za očala.

Bo Fakin dobil drugi mandat na ZZZS-ju?