Sindikat Fides je zgrožen nad vladnim predlogom sprememb Zakona o zdravstveni dejavnosti.  Foto: MMC RTV SLO/Foto: BoBo
Sindikat Fides je zgrožen nad vladnim predlogom sprememb Zakona o zdravstveni dejavnosti. Foto: MMC RTV SLO/Foto: BoBo

"Zakonske rešitve, ki se pripravljajo na vladnih uradih, so žal daleč od realnosti slovenskega zdravstva. Še enkrat se dokazuje, da papir lahko prenese vse, realnost žal ne. Predlog je strel v prazno in vsem državljankam in državljanom, ki vse težje pridejo do zdravstvene oskrbe, meče pesek v oči," so v Fidesu zapisali v sporočilu za javnost.

Zakonski predlog po mnenju Fidesa ne rešuje razpadajočega sistema, temveč ga še poslabšuje, saj radikalno posega v način zagotavljanja zdravstvenih storitev pri koncesionarjih, ki jih sicer pacienti prejemajo v okviru zdravstvenega zavarovanja, brez dodatnih doplačil.

Predlagane spremembe zakonodaje so po mnenju Fidesa na več delih tudi ustavno sporne in ne rešujejo ključnih težav slovenskega zdravstva, kot so delovne razmere in plačila za zaposlene v javnem zdravstvenem sistemu.

"S prisilo in kaznimi za zdravnike, ki jih uvaja nova zakonodaja, vlada zdravstva ne bo rešila. Znanje slovenskih zdravnikov je iskano po vsej Evropi. Ali si lahko res privoščimo, da izgubimo najboljše strokovnjake, ki izvajajo najzahtevnejše medicinske posege? Ali je res rešitev za slovenske paciente, da bodo morali za nujne storitve v tujino, kjer bodo cene bistveno višje kot doma? Slovensko zobozdravstvo je "odličen" kazalnik tega, kar nas čaka," so navedli v Fidesu in opozorili, da bodo storitve postale še bolj nedostopne in dražje za paciente. "Kader bo odšel tja, kjer ne bo omejen, in pacienti mu bodo morali slediti, saj pri nas ne bodo dobili več primerne obravnave," so dodali.

Predlagane spremembe naj bi tudi močno omejevale delo zdravnikov in drugih zdravstvenih delavcev, saj naj bi jih silili, da delajo izključno v javnih zdravstvenih zavodih, kjer pa so "standardi in delovne razmere preslabi, da bi lahko obdržali obstoječe kadre." "To pomeni, da bodo trpeli predvsem pacienti, saj se bodo čakalne vrste le še podaljševale. Pacienti, ki že zdaj težko dostopajo do pravočasne zdravstvene oskrbe, bodo prisiljeni čakati še dlje, kar bo za mnoge pomenilo poslabšanje njihovega zdravstvenega stanja," so še zapisali v Fidesu, ki je vlado pozval, naj ponovno prouči zakonski predlog, saj bo z njegovim morebitnim sprejetjem onemogočena ustrezna oskrba pacientov.