Fides navaja, da so številni javni zdravstveni zavodi zdravnike v januarju razporejali in plačevali po t. i. dežurnih delovnih mestih brez njihovega pisnega dovoljenja. Foto: MMC RTV SLO
Fides navaja, da so številni javni zdravstveni zavodi zdravnike v januarju razporejali in plačevali po t. i. dežurnih delovnih mestih brez njihovega pisnega dovoljenja. Foto: MMC RTV SLO
Porodnišnica
Zaposlene babice v Splošni bolnišnici Ptuj so prejele nižje plače, saj naj bi računsko sodišče ugotovilo nepravilnosti pri obračunavanju plač. Foto: MMC RTV SLO
Znižanje plač babicam na Ptuju

V zdravniškem sindikatu Fides opozarjajo, da gre za kršenje dogovora glede neprekinjene nujne medicinske pomoči, ki ga je Fides lani podpisal z ministrstvom za zdravje. Fides je obravnaval poročila sindikalnih zaupnikov o izvajanju omejenega sporazuma. V izjavi za javnost so navedli, da iz poročil izhaja, da so številni javni zdravstveni zavodi zdravnike v januarju razporejali in plačevali po t. i. dežurnih delovnih mestih brez njihovega pisnega dovoljenja.

Kuštrin: Minister se ni držal sporazuma
Predsednik sindikata Konrad Kuštrin je pojasnil, da so šele danes prejeli prve informacije s terena in iz prejetih podatkov ugotavljajo, da zavodi zdravnike plačujejo različno. "Zdravnike ponekod plačujejo še po starem, drugod delajo razlike celo znotraj zavodov - nekatera delovna mesta plačujejo kot dežurna, druga tako kot prej. Minister se ni držal sporazuma, ki ga je podpisal. Sporazum je zame akt, ki mora imeti večjo težo kot zakon ali pravilnik," poudarja Kuštrin. Dodaja, da je minister za zdravje Dorjan Marušič podpisal, da brez soglasja ne bo nihče razvrščen na dežurno delovno mesto, ki je sicer slabše plačano, zato Kuštrin tako ravnanje označuje za "balkansko".

Pojasnil je še, da ljudje sploh niso vedeli, na kakšno delovno mesto so razvrščeni, "to so si izračunali šele iz plače". "Če nekdo zelo veliko dežura in je uvrščen v visok plačni razred, ki ga je dosegel z leti in izkušnjami, je to tudi do par sto evrov razlike na mesec," dodaja predsednik Fidesa. Dodatne podrobnosti naj bi po Kuštrinovih besedah pojasnili na novinarski konferenci.

Septembra sklenjen sporazum
Fides in minister za zdravje Dorjan Marušič sta po septembrskem množičnem umiku soglasij zdravnikov za delo prek polnega delovnega časa sklenila sporazum, na podlagi katerega se je z novim letom uveljavil pravilnik o ureditvi neprekinjenega zdravstvenega varstva. Tako se je spremenil način vrednotenja dela zdravnikov na posameznem mestu nujne medicinske pomoči glede na obremenjenost posameznega mesta. Postavila so se merila, po katerih naj bi vodstva zdravstvenih zavodov presojala, ali naj bo delo na posameznem mestu nujne medicinske pomoči organizirano kot dežurstvo, stalna pripravljenost ali kot izmensko delo.

Babice v ptujski bolnišnici prejele nižje plače
Zaposlene babice v Splošni bolnišnici Ptuj pa so ugotovile, da jim je vodstvo za kar 158 evrov bruto znižalo plače. Vodstvo pravi, da le izpolnjuje zahteve računskega sodišča, ki je po opravljeni reviziji prehoda na nov plačni sistem v letu 2008 ugotovilo kup nepravilnosti pri obračunavanju plač, in da je bilo pri nekaterih zaposlenih zelo radodarno, je za TV Dnevnik poročala Saška Jazbec.

"Plače so nižje v bistvu za osem plačilnih razredov, saj so nas zdaj dodelili v 24 plačni razred, kar je razred za delo na oddelku, s tem da so nam jih pač dodali pet za napredovanje, ki pa smo si jih z leti pridobile z našim izobraževanjem," je pojasnila Breda Žerak, ena izmed šestih babic, ki so jim znižali plače.

Za enako delo imajo babice v večini drugih bolnišnicah 37. plačni razred. Vodstvo pojasnjuje, da so le popravili napake, ki jih je ugotovilo računsko sodišče. Na novo prevedene plače pa naj bi zdaj ustrezale zakonu.

Kmalu izdane odločbe o vračilu denarja
Tistim, ki so bile plače napačno obračunane, naj bi že kmalu izdali odločbe o vračilu denarja. Zneski znašajo tudi več kot pet tisoč evrov, nekateri to številko celo presegajo. Žerakova je povedala, da o vračilu nočejo niti slišati, saj naj bi jih delovna organizacija nepravilno razporedila že leta 1991. Nad odločbo računskega sodišča je presenečen tudi predstojnik oddelka Sašo Djukanovič. Razlike med delom diplomirane babice in babice s srednješolsko izobrazbo v porodni sobi namreč ni, zato meni, da bo pod takimi pogoji težko nadaljevati delo kakovostno.

Ptujske babice so odločne pravico poiskati na sodišču, ne izključujejo pa niti opozorilne stavke.

Znižanje plač babicam na Ptuju