Starši se sprašujejo, zakaj otrok ob očitnih simptomih niso pregledali že v Španiji? Foto: www.hrt.hr
Starši se sprašujejo, zakaj otrok ob očitnih simptomih niso pregledali že v Španiji? Foto: www.hrt.hr
Vzorci
Dijakom, ki so kazali simptome nove gripe, so v bolnišnici vzeli vzorce, zdaj pa čakajo na izvide preiskave. Foto: MMC RTV SLO
Gripa
Nova gripa se je po svetu začela širiti iz Mehike. Foto: EPA
Sum nove gripe v Šibeniku

Po skoraj enakem scenariju kot v Sloveniji se je del skupine 140 dijakov, ki so se s tremi avtobusi vrnili z maturantskega izleta v Španiji, zaradi suma nove gripe odpravil v bolnišnico.

Prva dva avtobusa sta se v Šibenik vrnila v soboto zjutraj, bolnišnica pa je bila o možnosti okužbe obveščena okoli 13. ure, ko je učenka z zadnjega avtobusa svoji mami, učiteljici morebiti okuženega razreda povedala, da ima deset njenih sopotnikov na avtobusu visoko temperaturo in bolečine v mišicah.

Med glasbenim festivalom Exit v Novem sadu naj bi se okužilo najmanj 60 ljudi. V Srbiji je sicer potrjenih že več kot 100 okužb.

Avtobus prestregli na počivališču
"Takoj ko smo prejeli njeno obvestilo, smo obvestili sodelavce na Zavodu za javno zdravstvo, ki so se odločili, da avtobus prestrežejo na počivališču Krka in pregledajo otroke s simptomi," je povedal direktor splošne bolnišnice Šibenik.

Otroke so poslali v bolnišnico, kjer so jim vzeli vzorce, ki bodo potrdili ali ovrgli sum nove gripe. Ko se je razširila novica o prestreženem avtobusu, so na pregled odšli tudi otroci s prvih dveh avtobusov, ki so imeli povišano temperaturo in simptome, podobne novi gripi.

V bolnišnici zadržana ena učenka
"Zaradi previdnosti so bili tisti, ki so bili v neposrednem stiku z malimi bolniki, deležni protivirusne terapije, le eno učenko smo zaradi visoke temperature zadržali v bolnišnici," je še povedal direktor bolnišnice v Šibeniku. Zaradi možnosti, da se v naslednjih dneh s podobnimi simptomi oglasi še več otrok, so v bolnišnici naredili prostor na oddelku za okužbe.

Razloga za paniko ni, saj okužba otrok z novo gripo ni potrjena, če pa bi jo potrdili, je protivirusnih zdravil dovolj, je zagotovil direktor bolnišnice in dodal, da je minister za zdravstvo Darko Milinović v Šibenik takoj poslal dodatno pošiljko tamifluja.

Sum nove gripe v Šibeniku