Splošna bolnišnica Izola. Foto: Radio Koper
Splošna bolnišnica Izola. Foto: Radio Koper

Premier Robert Golob bo v petek na prvem uradnem obisku v Zagrebu, kjer se bo srečal s hrvaškim kolegom Andrejem Plenkovićem. Podpisala naj bi sporazum, ki bo omogočil boljši dostop do nujne medicinske pomoči in bolnišničnega zdravljenja za ljudi, ki na obmejnem območju potrebujejo nujno medicinsko pomoč, so za STA pojasnili na ministrstvu za zdravje.

Na čezmejnem območju živi okoli 320.000 prebivalcev, v turistični sezoni pa se število ljudi še podvoji, prav tako se poveča intenziteta prometa. S sodelovanjem bo dosežen primarni cilj, to sta uspešnost zdravljenja in večanje možnosti preživetja smrtno ogroženih pacientov, ki so bili v Splošni bolnišnici (SB) Izola pripeljani iz Istrske županije na Hrvaškem.

Izhodišče za pripravo dvostranskih aktov s Hrvaško je bil projekt Emergency EuroRegion, ki je bil izveden v sklopu evropskega programa sodelovanja, katerega glavni partner na slovenski strani je bila SB Izola.

Projekt je SB Izola v sodelovanju s partnerji pripravila jeseni 2017, trajal pa je do decembra leta 2020. Projekt je pokazal rešitve, ki bi jih bilo treba tudi formalizirati. Zato je hrvaška stran predlagala sklenitev medvladnega sporazuma in dveh medministrskih aktov. Ker je bila pobudnik sporazumov Hrvaška, je tudi določila območja veljavnosti na svojem območju hrvaške Istre – mesta Umag, Novigrad, Buje ter občine Brtonigla, Grožnjan in Oprtalj.

Na vprašanje, ali bo bolnišnica zmožna oskrbeti dodatne bolnike, so na ministrstvu odgovorili, da je ocena potreb nastala na podlagi omenjenega evropskega projekta. "Glede na izkušnje omenjenega projekta, se ne pričakuje težav z zagotavljanjem nujnih storitev iz sporazuma," so poudarili.

Za oskrbo v SB Izola bodo stroški zdravstvenih storitev za hrvaške zavarovane osebe in zavarovane osebe drugih držav EU-ja na podlagi sporazuma zaračunani pristojnim nosilcem teh držav na podlagi ustreznih EU-listin, za slovenske zavarovane oseba pa bodo stroški zdravstvenih storitev zaračunani Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) na podlagi kartice zdravstvenega zavarovanja.

Stroške prevoza bo Hrvaška za svoje zavarovance pokrila sama, za slovenske bo stroške prevoza plačal Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS), za tuje pa bodo stroške obračunali na podlagi listin, so še sporočili z ministrstva.

Kot so za STA pojasnili v izolski splošni bolnišnici, gre pri sporazumu za formalizacijo že uveljavljenega protokola meddržavnega sodelovanja pri nudenju nujne zdravstvene oskrbe, kot so možganska kap, srčni infarkt in hujše poškodbe v okviru protokola in omejitev, ki jih ta predvideva. Ob tem večjih obremenitev kot do zdaj ne pričakujejo, izvidi pa bodo izdani v slovenskem jeziku, so še dodali.