Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

"Na ministrstvu si želimo, da širši javnosti, strokovnim organizacijam in vsem zainteresiranim posameznikom omogočimo več časa za temeljito preučitev osnutka zakona in podajanje pripomb ter predlogov," so poudarili v sporočilu za javnost. Javna razprava se bo tako namesto 28. julija zaključila 31. avgusta.

Sorodna novica Kritike predloga zakona o psihoterapiji in pozivi k podaljšanju javne razprave

Ob tem so zainteresirano javnost ponovno povabili, da se aktivno vključi v javno razpravo in s svojimi predlogi pripomore k oblikovanju zakona, ki bo v korist vsem uporabnikom psihoterapevtskih storitev.

Predlog zakona o psihoterapevtski in klinično psihoterapevtski dejavnosti je ministrstvo v javno razpravo poslalo prejšnji teden. Sprva je bila predvidena enomesečna javna razprava, kar je zmotilo Slovensko združenje za psihoterapijo in svetovanje, Zvezo organizacij pacientov Slovenije, Teološko fakulteto Univerze v Ljubljani, ljubljansko podružnico Univerze Sigmunda Freuda ter Združenje zakonskih in družinskih terapevtov Slovenije.

V skupni izjavi za javnost so zahtevali podaljšanje javne razprave na dva meseca, da bo "vsaj tako lahko vključena vsa zainteresirana strokovna javnost". Predlog zakona je po oceni organizacij sicer nesistemski in kontradiktoren.

Predlog, čigar cilj je večja dostopnost psihoterapevtske obravnave, bi med drugim uvedel poklica psihoterapevt in klinični psihoterapevt. Vpeljal bi nosilca pooblastila, ki bi psihoterapevtom podeljeval licence.