Foto: BoBo
Foto: BoBo

Župani občin zgornje Gorenjske so na redni koordinaciji na Jesenicah obravnavali problematiko negovalnega oddelka v Splošni bolnišnici Jesenice.

Sorodna novica Kam s težje odpustljivimi bolniki po končanem zdravljenju v bolnišnici?

Negovalni oddelek v jeseniški bolnišnici, ki je že več let deloval z zmanjšanimi zmogljivostmi, se je zaradi pomanjkanja kadra zdravstvene nege dokončno zaprl jeseni 2021. Ponovne vzpostavitve delovanja negovalnega oddelka vsaj v prihodnjem letu ali dveh še ni mogoče pričakovati, je ob predstavitvi položaja županom povedala v. d. direktorja bolnišnice Petra Rupar.

Upa, da jim bo v dveh letih z aktivno kadrovsko politiko zaposlovanja tuje delovne sile in štipendiranja negovalni oddelek, ki ga, kot je poudarila, vsi skupaj zelo pogrešajo, vendarle uspelo odpreti.

Na podlagi akcijskega kadrovskega načrta, ki so ga v bolnišnici pripravili v začetku tega leta, se sicer letos lahko v bolnišnici pohvalijo, da imajo pozitiven trend zaposlovanja in da se kadrovska slika ne slabša več, temveč se izboljšuje.

Kadre iščejo v BiH-u in Makedoniji

Pred kratkim so imeli pozitiven odziv kadrov zdravstvene nege v Bosni in Hercegovini ter Severni Makedoniji. V pomoč jim bo tudi predvideni interventni zakon, ki bo omogočal lažje zaposlovanje tujcev z manj administrativnimi ovirami.

To, da v bolnišnici nimajo negovalnega oddelka, trenutno rešujejo tako, da nekatere postelje za težko odpustljive paciente zagotavljajo na posameznih akutnih oddelkih. Večinoma pa se zanašajo na dobro sodelovanje z domovi za ostarele, s patronažno službo in lokalno skupnostjo. "Skušamo na neki način organizirati oskrbo teh pacientov na domu v sodelovanju s svojci, patronažno službo in drugimi institucijami, ki jih imamo," je pojasnila Ruparjeva.

Bohinec: Potrebne so hitre rešitve

Kot je dejal jeseniški župan Peter Bohinec, s trenutnim stanjem nikakor ne more biti zadovoljen. "Pomanjkanje kadra lahko v določeni meri razumem, ampak mislim, da bi bile potrebne hitre rešitve, ki bi nakazale čimprejšnje odprtje negovalnega oddelka in razbremenitve tako občine kot samih občanov, ki se znajdejo v stiski," je poudaril.

Prepričan je, da je za ljudi, ki potrebujejo zdravstveno nego, negovalni oddelek nujno potreben, saj je v domačem okolju težko zagotavljati ustrezno nego, preveze, dajanje zdravil in druge potrebne storitve. "Zdaj vsak primer rešujemo posebej in parcialno. Ob tem smo lahko veseli, da imamo na Jesenicah takšno patronažno službo in pomoč na domu, da blaži stiske naših občanov," je dejal jeseniški župan.

"Vsekakor je želja, da če je v bolnišnici prostor za negovalni oddelek, da se ta oddelek aktivira," je poudaril tudi gorjanski župan Peter Torkar in dodal, da se zdaj v domovih starostnikov ukvarjajo z delom, ki bi ga morale opravljati bolnišnice v za to primerno opremljenih prostorih in z ustrezno izobraženimi ljudmi.

Dodatna težava je, da so tudi kapacitete v domovih za starostnike polne, je opozorila kranjskogorska županja Henrika Zupan. Svojci bolnikov se tako znajdejo v res izjemno težkih situacijah. Županja je prepričana, da bi na tem področju lahko največ naredilo ministrstvo za zdravje z ustrezno reorganizacijo dela in predvsem z ustreznim plačilom srednjih medicinskih sester.