Bunc je pojasnil, da se je z raziskavo mudilo in jo je zato prenesel na društvo. Foto: MMC RTV SLO
Bunc je pojasnil, da se je z raziskavo mudilo in jo je zato prenesel na društvo. Foto: MMC RTV SLO
Zdravila
Se bodo v AstraZeneci strinjali, da se raziskava nadaljuje? Foto: Mojca Jež
false
"Bunc se zaveda, da je bila pri izvedbi študije storjena postopkovna napaka pri prenosu institucionalnega nosilca raziskave. Napaka je nenamerna in jo obžaluje," so zapisali na UKCL-ju. Foto: BoBo
Kardiologu Matjažu Buncu opomin

TV Slovenija je v preteklih dneh poročala, da je AstraZeneca Društvu za širitev znanja in raziskovanja v medicini, registriranem na domačem naslovu ljubljanskega kardiologa Bunca, donirala 50.000 evrov za raziskavo, na podlagi katere bi vzpostavili register bolnikov srčne kapi.

UKC Ljubljana je v sporočilu za javnost zapisal, da je bilo oblikovanje registra akutnega koronarnega sindroma sprva zamišljeno v okviru UKCL-ja, v imenu katerega je Bunc za izvajanje raziskave pridobil tudi soglasje nacionalne komisije za medicinsko etiko.

UKCL: Raziskavo bi bilo smiselno nadaljevati
A je oblikovanje registra nato prenesel na svoje društvo, pri čemer na UKCL-ju poudarjajo, da protokol in izvajanje raziskave nista vplivala na vsebino zdravljenja bolnikov. Raziskava je opazovalne narave, anonimizirane podatke o bolnikih so pridobili za nazaj, po končanem zdravljenju.

Sodelujoči raziskovalci so bili tudi seznanjeni, da zbiranje podatkov vodi omenjeno društvo, vključitev v študijo pa je bila prostovoljna, so dodali na UKCL-ju.

"Ker je bila raziskava sicer dobro vodena in bo, ko bo končana, omogočila dragocene podatke za izboljšanje zdravljenja najtežjih bolnikov iz vse Slovenije, jo je smiselno nadaljevati. Bunc se zaveda, da je bila pri izvedbi študije storjena postopkovna napaka pri prenosu institucionalnega nosilca raziskave. Napaka je nenamerna in jo obžaluje," so zapisali na UKCL-ju.

Buncu se je mudilo, kolegi z raziskavo niso imeli težav
S tem se strinja tudi Bunc, ki je na današnji novinarski konferenci predlagal, da bi raziskavo zaradi njenega pomena dokončal v okviru UKCL-ja, kar sta vodstvi UKCL-ja in interne klinike pripravljeni podpreti, če se bo s tem strinjalo tudi podjetje AstraZeneca.

Pojasnil je, da se je za prenos študije na društvo odločil zato, ker je bil v časovni stiski, saj je bil rok za porabo denarja omejen, v velikih sistemih pa stvari potekajo počasi in bi lahko tvegal propad tega denarja. Raziskava namreč ni potekala le na interni kliniki, pač pa tudi v drugih bolnišnicah.

Sam prosil za pomoč farmacevta
Ker javnega denarja za takšne raziskave ni na pretek in se raziskave pogosto ustavijo prav pri pridobivanju denarja, je iskal druge mogoče vire financiranja. Na njegovo prošnjo se je nato z donacijo odzvala AstraZeneca.

Opozoril je, da je študijo vsaj dvakrat predstavljal kolegom kardiologom in do tedaj ni bilo nobenih pomislekov. Nato pa so kolegi pripombe spravili v javnost prek medijev, zato Bunc obžaluje, da se niso obrnili nanj.

O navedbah medijev, da za študijo ni vedela niti predstojnica kardiologije v UKCL-ja Mirta Koželj, pa je dejal, da dopušča možnost, da je na to pozabila, a da je bila zagotovo seznanjena s študijo, saj sta o njej tudi razpravljala. Mirta Koželj njegove navedbe zanika kot neresnične.

Trenutno je v raziskavo vključenih 615 bolnikov, cilj pa je po njegovih navedbah vključiti 1.000 bolnikov, ob tem pa je dodal, da sam ne vidi težave, da v AstraZeneci ne bi bili pripravljeni privoliti v to, da se raziskava nadaljuje pod okriljem UKCL-ja. "To je utečen način delovanja, ne unikum," je še zatrdil.

Kardiologu Matjažu Buncu opomin