Bunčevo društvo je v preteklosti že prejelo 13.500 evrov od AstraZenece, njegovo podjetje pa 3.900 evrov. Foto: BoBo
Bunčevo društvo je v preteklosti že prejelo 13.500 evrov od AstraZenece, njegovo podjetje pa 3.900 evrov. Foto: BoBo
Društvo kardiologa dobivalo donacije framacevtskega podjetja

Zgodba je prišla v javnost prav v času, ko se voli novo vodstvo kardiologije. Kandidata sta le dva - že omenjeni Bunc in zdajšnja vodja. 50.000 evrov je angleška farmacevtska multinacionalka AstraZeneca donirala Društvu za širitev znanja in raziskovanje v medicini, registriranem na domačem naslovu ljubljanskega kardiologa Bunca.

Namen? Za register bolnikov srčne kapi. Zanimivo je, da tovrstnega registra ni organizirala kakšna državna ustanova: ministrstvo ali inštitut za javno zdravstvo. Da se na oddelku, ki ga vodi, zbirajo podatki o bolnikih, ni vedela niti predstojnica kardiologije na UKC-ju Ljubljana Mirta Koželj. Pred kamere ni želela.

Komisija bi znova premislila
Prav tako bistveno - register bi morala potrditi komisija za medicinsko etiko in ga tudi je. Ker je bil kot nosilec raziskave naveden Klinični oddelek za kardiologijo pri UKC-ju Ljubljana, in ne Bunčevo društvo. Predsednik komisije Božidar Voljč pravi: "To smo izvedeli iz medijev. Zagotovo bi to presojali drugače, v sklopu drugih okoliščin, kot smo to vlogo. Sporno je to, kako je finančni tok tekel."

In doda: če bi bil denar nakazan neposredno na oddelek UKC-ja, in torej ne na društvo, ne bi bilo težav. Zdravniki so bili za vnos podatkov v register seveda plačani - 45 evrov bruto na bolnika.
Zdravilo Astrazenece ima na trgu 16-odstotni delež, njegov prvi konkurent pa 10-odstotnega - a temu delež raste hitreje. Je bil cilj donacije pridobiti boljši položaj za zdravilo na slovenskem trgu? V Astrazeneci pred kamere niso želeli, pisno pa so odgovorili, da ne. Predsednica odbora za pravno-etična vprašanja pri zdravniški zbornici Danica Rotar pa pravi, da bi bilo to hipotetično mogoče.

Ali gre v primeru Bunčevega društva za kršitev zdravniških kodeksov? Zbornica uradnega stališča še nima. Za zdaj le opozorilo.

Reden prejemnik farmacevtskega denarja
Matjaž Bunc, sicer brat evropske komisarske Violete Bulc, pred kamere prav tako ni želel. V zadnjih dveh letih je Bunčevo društvo od Astrazenece sicer prejelo še 13.500 evrov sponzorskega denarja za izobraževanja, Bunčev d. o. o. pa še dodatnih 3.900 evrov - za strokovno svetovanje in predavanje.

Društvo kardiologa dobivalo donacije framacevtskega podjetja