Terminali za potrjevanje kartic se počasi poslavljajo. Foto: MMC RTV SLO
Terminali za potrjevanje kartic se počasi poslavljajo. Foto: MMC RTV SLO
Kartica
S kartico so dostopni podatki o zdravstvenem zavarovanju, izbranem osebnem zdravniku, predpisanih zdravilih in medicinskih pripomočkih, oploditvah z biomedicinsko pomočjo ter o darovanju organov. Foto: MMC RTV SLO

Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije že začenja odklapljati samopostrežne terminale za potrjevanje kartic. Po novem bodo namreč te kartice elektronski ključ za dostop do baze podatkov o bolniku, zdravstvene ustanove pa bodo povezane v t. i. "on-line sistem", podatki o zavarovanju se tako ne bodo več vpisovali na samo kartico. Tako bodo poenostavili postopke tako za bolnike kot za zdravstveno osebje in lekarne.

Kartice za zdaj ostajajo iste
Kartic za zdaj ni treba zamenjati, ko se bodo pokvarile, pa bo zavarovanec dobil novo. Zdravniki, sestre in farmacevti se bodo lahko neposredno povezovali z ZZZS-jem in s prostovoljnimi zavarovalnicami ter tako neposredno preverjali status zavarovanja bolnika, ki pride k njim. Pozneje bo novi sistem omogočal tudi izdajo elektronskih receptov, izvidov in napotnic, Slovenijo pa čaka še digitalizacija vseh medicinskih podatkov, ki so zdaj zapisani v zdravstvenih kartonih.

Projekt je vreden 4 milijone evrov
Država je projekt prenove sistema zdravstvene kartice začela oktobra 2008, sam sistem pa so izdelali v dveh letih kot prvi v Evropi. Projekt je vreden 4 milijone evrov, na ZSSS-ju pa načrtujejo, da se jim bo naložba povrnila v devetih letih, saj se jim bodo s tem znižali stroški poslovanja in vzdrževanja terminalov ter nadzora.

Vseh terminalov sicer ne bodo umaknili, dokler ne bodo vsi izvajalci v vseh regijah vključeni v nov sistem. Nazadnje se bodo lotili 'najtršega oreha' - Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana kot največjega izvajalca, kjer se bodo predvidoma začeli vključevati v novi sistem julija.

Naročila listin za tujino od zdaj po spletu
Ker so zavarovanci do zdaj na samopostrežnih terminalih naročali tudi nekatere listine - na primer evropsko kartico zdravstvenega zavarovanja in konvencijsko potrdilo za Bosno in Hercegovino - je treba opozoriti, da so tudi tukaj novosti. Te listine bo zdaj mogoče naročati prek spletnih strani ZZZS-ja in prek sms sporočil.

Vsi tisti, ki pogosto spreminanjo svoj status, pa bodo morali z novim sistemom poskrbeti za svoje obvezno zavarovanje. S zdajšnjim sistemom namreč ena potrditev zdravstvene kartice na terminalu velja tri mesece, po novem pa se bo neposredno preverjalo veljavnost zavarovanja in posameznik bo imel le osem dni časa, da uredi svoj status.