Zekićeva ni želela razkriti imen lastnikov Mabre. Foto: MMC RTV SLO
Zekićeva ni želela razkriti imen lastnikov Mabre. Foto: MMC RTV SLO
Pogodba z Mabro

Nevenka Zekić.

Zekićeva je na novinarski konferenci odgovarjala na vprašanja o Dunajskih kristalih in pojasnila pogled podjetja na razvezo menjalne predpogodbe za stavbo Inštituta za varovanje zdravja (IVZ).

Zekićeva vali krivdo na ministrstvo za zdravje
Pojasnila je, da je bila predpogodba z ministrstvom sklenjena marca lani. Obveznost ministrstva je po njenih besedah bila, da do 26. marca potrdi projektno nalogo za dokončanje prostorov, kar pa se ni zgodilo. Pravi, da so zadnje potrjene predloge dobili 10. novembra. "Menimo, da je to glavni razlog, da prostorov nismo končali v celoti in da nismo mogli pridobiti končnega uporabnega dovoljenja za njihove prostore," je zatrdila. Dodala je še, da razveze predpogodbe od ministrstva uradno še niso prejeli.

Povedala je tudi, da obstoj podjetja zaradi propadlega posla ni ogrožen, naj bi pa že do zdaj imeli 4,1 milijona evrov stroškov. Preden pa se bodo odločili za tožbo, naj bi poskušali doseči dogovor z ministrstvom. Ob tem poudarja, da so obveznosti do podizvajalcev, ki naj bi jih bilo od 50 do 60, skoraj v celoti izpolnjene. Ima pa celotno podjetje, ne le v povezavi z IVZ-jem, pet milijonov evrov neizpolnjenih obveznosti do podizvajalcev.

Kot pravi, prostori niso prosti vseh bremen. "Celoten projekt je le vreden več kot 70 milijonov evrov. Mi smo imeli od začetka zagotovljeno financiranje Nove kreditne banke. Ta ima še zmeraj vpisano hipoteko in je tudi sodelovala pri pripravi odgovora ministrstvu ter pri tem dala jasno vedeti, da bo izdala dovoljenje, ko bo pripravljena menjalna pogodba," je izpostavila.

Na ministrstvu za zdravje navedb Zekićeve niso komentirali. V sporočilu za javnost so ponovno navedli razloge, zakaj je predpogodba razvezana.

Protikorupcijska komisija obveščena o lastnikih
Na novinarsko vprašanje, kdo so lastniki podjetja, je odgovorila, da so podatki o tem bili podani protikorupcijski komisiji, javno pa jih ne more razkriti, saj za to naj ne bi imela mandata. Potrdila pa je, da je sama 20-odstotna lastnica Mabre, preostali lastniki pa naj bi bili tujci.

Znano je, da je vlada sprejela predlog ministra za zdravje Dorjana Marušiča za razvezo pogodbe z Mabro o menjavi prostorov IVZ-ja v središču Ljubljane za tiste v Dunajskih kristalih, kamor naj bi se preselil inštitut. Marušič trdi, da so na vladi predlog podprli, ker nepremičnina nima uporabnega dovoljenja in ker so na nepremičnino vpisane pravice tretjih oseb.

Pogodba z Mabro