Foto: Reuters
Foto: Reuters

Kemijska spojina akrilamid se tvori pri cvrtju, praženju, kuhanju in pečenju živil, ki so bogata s škrobom. To so denimo kosmiči, kruh, pecivo in krompir. Tina Kosjek, raziskovalka Odseka za znanosti o okolju na Institutu Jožef Stefan (IJS): "Problem te spojine je v tem, da povzroča spremembe na dednem zapisu, z drugimi besedami je potencialno rakotvorna pri živalih, najverjetneje pa je kancerogena tudi pri človeku".

Težava je, ker se različne kemikalije akumulirajo v naših telesih, kar pomeni, da se tudi njihovi učinki seštevajo. Hormonski motilci so denimo pri moških povzročili velik upad plodnosti, v naravi pa upad populacije rib in dvoživk. Profesor na ljubljanski fakulteti za farmacijo pravi, da je sicer slovenska pitna voda zelo čista. Jurij Trontel: "So bile koncentracije od 10 do 100 krat nižje, govorim za zdravila in hormonske motilce, v primerjavi z drugimi evropskimi državami, da ne govorim o svetu".

Hormonski motilci lahko povzročijo tudi sladkorno bolezen, pa pravi Evgen Benedik s Pediatrične klinike Ljubljana: "Tukaj so študije, ki nakazujejo na to, da lahko pride do spektra avtističnih motenj, da lahko pride do drugih nevroloških obolenj, da lahko pride do aktivacije drugih genov, ki so odgovorni za nastanek kroničnih nenalezljivih bolezni, ne nazadnje tudi raka".

Dodal je tudi, da se za otroka, ki spije dva decilitra sladke pijače na dan, ob dopolnjeni starosti 30 let verjetnost sladkorne bolezni poveča za 30 odstotkov.