Klopi prenašajo nevaren virus. Strokovnjaki priporočajo cepljenje. Foto: EPA
Klopi prenašajo nevaren virus. Strokovnjaki priporočajo cepljenje. Foto: EPA
Slovenija močno ogrožena zaradi klopnega meningitisa

Okužile so se štiri osebe, ki so na koroški kmetiji pile surovo, neprekuhano kozje mleko, so pojasnili na Zavodu za zdravstveno varstvo Ravne. Z virusom klopnega meningoencefalitisa se lahko okužijo tudi domače živali, na primer koze, ovce in krave. Okužene živali sicer niso naravni gostitelji virusa, kljub temu pa okužena žival izloča virus v svojem mleku. Tako se lahko posredno, z zaužitjem nepasteriziranega mleka in mlečnih izdelkov, okužijo tudi ljudje.
Strokovnjaki zato opozarjajo na previdnost pri uživanju surovega mleka in mlečnih izdelkov, obenem pa tudi na pravočasno zaščito s cepljenjem pred to nevarno boleznijo. Potrebno je prejetje treh odmerkov cepiva, pri čemer drugi odmerek sledi prvemu v obdobju enega meseca, tretji odmerek pa osebe prejmejo čez od šest do 12 mesecev. Poživitveni odmerki so potrebni čez tri leta, pozneje pa na pet let, da se ohrani ustrezna raven zaščite.
Med najbolj ogrožena območja zaradi okuženosti klopov sodijo Koroška, Gorenjska in osrednja Slovenija. V Sloveniji za klopnim meningoencefalitisom letno zboli približno 300 ljudi.

Slovenija močno ogrožena zaradi klopnega meningitisa