Ministrica meni, da je svet UKCL-ja izbral najboljšega kandidata. Foto: BoBo
Ministrica meni, da je svet UKCL-ja izbral najboljšega kandidata. Foto: BoBo
Novi direktor UKC Ljubljana s podporo ministrice

Glede na nekatere pomisleke, da Kopač nima izkušenj v zdravstvu, je ministrica spomnila, da ima Univerzitetni klinični center Ljubljana (UKCL) strokovnega in poslovnega direktorja ter glavno medicinsko sestro. Zato je po njenem mnenju v določenih elementih celo prednost, če pri izbiri kandidata za generalnega direktorja niso odločilne zgolj izkušnje v zdravstvu.

Po njenem mnenju so pomembne menedžerske kompetence in kompetence vodenja, komuniciranja z ljudmi, pogajanj in dogovarjanj.

Kopač za zdaj ima podporo koalicije
Poslanec DeSUS-a, predsednik odbora DZ-ja za zdravstvo in nekdanji minister za zdravje Tomaž Gantar je ob imenovanju Kopača na čelo UKCL-ja izrazil upanje, da bo Kopač uspešno prestal še zadnji preizkus, to je potrditev na vladi, in da bo lahko vodil zavod. Kopača sicer ne pozna, je pojasnil, a po njegovem mnenju za zdaj ni razloga, da bi imel DeSUS pri podpori Kopaču velike pomisleke, se pa o tem še niso pogovarjali.

Previdnejši pa so v SD-ju. Vodja poslanske skupine stranke Matjaž Han je pojasnil, da trenutno Kopača podpirajo, a ta podpora ni popolnoma gotova. So pa v SD-ju zadovoljni, da je svet UKC odločil in izbral generalnega direktorja, saj zavod že dve leti vodi vršilec dolžnosti.

Ker Kopača ne poznajo in ker se doslej z zdravstvom ni ukvarjal, je po njegovem mnenju mnenju prav, da poslanski skupini in stranki predstavi vizijo vodenja zavoda. "Ne vem pa, ali bi bilo dobro, da bi bil direktor UKC zdravnik, ali je bolje, da ni v tem lobiju in je ekonomist," je dilemo priznal Han in izrazil upanje, da Kopača ne obvladuje zdravstveni lobi.

V kabinetu predsednika vlade Mira Cerarja pa so pojasnili, da bodo izbiro sveta UKCL-ja komentirali takrat, ko bo ministrica Kopača predlagala vladi v soglasje.

Svet UKC Ljubljana je Kopača v četrtek izbral za novega generalnega direktorja, zdaj pa ga mora potrditi še vlada. Kopača je sicer podprlo sedem od 10 svetnikov, drugi trije so glasovali za fizika Francija Demšarja.

Novi direktor UKC Ljubljana s podporo ministrice