V Splošni bolnišnici Murska Sobota manjka okoli 50 medicinskih sester. Foto: MMC RTV SLO/Jože Grgurič
V Splošni bolnišnici Murska Sobota manjka okoli 50 medicinskih sester. Foto: MMC RTV SLO/Jože Grgurič
Marija Zrim
Marija Zrim, vodja zdravstvene nege na kirurškem oddelku, je februarja povedala, da je pokriti vsa delovišča že vsakodnevna improvizacija. Foto: MMC RTV SLO/Jože Grgurič

A kljub temu marsikje ne upajo niti nadomeščati zaposlenih, ki so na porodniškem dopustu oziroma daljši bolniški odsotnosti z dela. Z nadomeščanji bi namreč presegli dovoljeno število zaposlenih, zloglasni ZUJF pa - nasprotno - zahteva njihovo zmanjševanje. O hudi kadrovski vrzeli, ki ji marsikje kmalu ne bodo več kos, pa si v le redkih bolnišnicah upajo javno spregovoriti.

Pa vendar: o težavah so pred dobrim mesecem javnost na glas opozorili v murskosoboški bolnišnici, kjer je na porodniškem dopustu ali dolgotrajni bolniški odsotnosti okrog 50 medicinskih sester, razmere – zlasti na kirurškem oddelku - pa zaradi tega na meji izrednih. Pomočnica direktorja za področje zdravstvene nege Metka Lipič Baligač je ob tem povedala, da so nadomeščanja začasno odsotnih zaposlenih teoretično sicer mogoča, a da se zaplete pri formalnostih, in dejala: "Vsako nadomeščanje se prikaže v številki, ki smo jo dolžni poročati na ministrstvo. Torej v številu prikažemo tiste, ki so odsotni, in tiste, ki jih nadomeščajo. Vemo pa, kakšno je stanje v Sloveniji, da moramo po zakonu za uravnoteženje javnih financ zmanjševati število javnih uslužbencev, ministrstvu za zdravje pa redno poročati, kakšna je številka, in potem seveda prikazujemo številke, ki niso realne. Ker pa kadrovskega normativa ne smemo prekoračiti, si zelo želimo, da bi ministrstvo za zdravje spremenilo metodologijo, in sicer tako, da bi lahko poročali dejansko število tistih, ki so vključeni v redno delo in v vse oblike dela."

Luč na koncu predora?
Šele po objavah v medijih v zadnjem mesecu in večkratnih prošnjah po realnem prikazovanju zaposlenih v kadrovskem načrtu je ministrstvo za notranje zadeve murskosoboški bolnišnici pred kratkim poslalo dodatna pojasnila, ki vendarle nekoliko bolj odpirajo vrata možnostim nadomeščanja. Tako so med drugim zapisali, da se delovni čas več zaposlenih, ki delajo krajši delovni čas, sešteva do polnega delovnega časa. Torej se dva zaposlena, ki delata na primer štiri ure dnevno, štejeta za enega zaposlenega. To zadnje sicer ne velja za zaposlene, ki delajo krajši čas zaradi invalidske upokojitve.

"Zaposleni za določen čas, ki nadomeščajo začasno odsotne zaposlene in se sredstva za njihova nadomestila plače ne zagotavljajo iz sredstev uporabnika proračuna za čas starševskega dopusta in bolniške odsotnosti nad 30 delovnih dni, se ne štejejo v realizacijo kadrovskih načrtov," še piše v pojasnilih ministrstva za notranje zadeve. S tem se vendarle kaže luč na koncu predora, meni pomočnica direktorja za zdravstveno nego v murskosoboški bolnišnici, Metka Lipič Baligač, in pravi: "Upam, da bomo poslej v kadrovskem načrtu res lahko prikazovali realno število tistih, ki dejansko delajo, in ne več dvojno".

V praksi to pomeni, da so v slabih treh tednih za določen čas, torej za nadomeščanje, zaposlili tri sodelavce, čeprav bi jih v tem trenutku potrebovali vsaj petkrat toliko. A kadrovski načrt za letošnje leto in leto 2015 bo moral tudi skozi sito sveta zavoda bolnišnice, ki bo predvidoma zasedal v prvi polovici aprila.

Cirila Sever, TV Slovenija