Nabave zdravil bodo po novem preprostejše. Foto: EPA
Nabave zdravil bodo po novem preprostejše. Foto: EPA

Lekarnam po novem ne bo treba upoštevati zakona o javnem naročanju za zdravila, ki jih predpiše zdravnik, kljub temu pa področna zakonodaja že zdaj zagotavlja transparenten sistem vstopa zdravil na trg in oblikovanje cen, zagotavljajo v zbornici.

Že leta imajo lekarne zaradi revizijskih zahtevkov težave pri naročanju zdravil, zaradi česar prihaja do pomanjkanja na trgu. Po novem tako lekarnam pri nabavi zdravil, ki jih morajo imeti na zalogi oziroma dobaviti v zelo kratkem času, ne bo treba slediti zakonu o javnem naročanju.

Zakon ima dva učinka, je pojasnila predsednica zbornice Darja Potočnik Benčič. "Prvi je ta, da javnim lekarniškim zavodom olajša postopek nabave, da lahko pacientom zagotovijo zdravilo pravočasno, drugi pa je, da ni treba izvajati razpisov, vsak javni razpis pa pomeni pritiske na nižanje cene zdravil, s tem se zmanjšuje tveganje za umik zdravil s slovenskega trga," je dejala.

In kako bo potekalo naročanje zdravil po novem?

"Ključno pri tem, koga lekarniški zavod izbere za naročilo, je, da dobavitelj z zdravili razpolaga. Potem se sklenejo dogovori, spiše naročilnica, uredi prevzem. Usklajene so tudi cene, ki ne smejo biti višje od najvišje dovoljene cene," je odgovorila Potočnik Benčič in dodala, da so omenjene najvišje dovoljene cene navedene v osrednji bazi zdravil.

Slovenski trg je zaradi majhnosti zelo ranljiv, pritisk na cene pa lahko povzroči umik zdravila. Ker pa imamo zelo učinkovit in pregleden sistem vstopa zdravil na trg in oblikovanje cen, nas referira 30 drugih držav, sprememba cen pri nas se odrazi tako tudi pri njih. Zakon velja do konca leta 2024, do tedaj pa mora vlada skupaj s stroko pripraviti dolgoročne sistemske spremembe.