Bodite pozorni na nenavadne spremembe na koži, še posebej na sicer običajnih kožnih znamenjih. Foto: EPA
Bodite pozorni na nenavadne spremembe na koži, še posebej na sicer običajnih kožnih znamenjih. Foto: EPA


V rizično skupino za obolevnost za melanomom spadajo ljudje, ki se izpostavljajo soncu, in ljudje z zelo svetlo kožo, svetlimi, rdečimi ali svetlo rjavimi lasmi in modrimi, zelenimi ali sivimi očmi. Ti ljudje so pogosto pegasti, zlahka jih opeče sonce, njihova koža pa običajno ne porjavi. Najpogosteje pa za melanomom zbolijo odrasli med 40. in 75. letom starosti.

Najboljša metoda za odkrivanje melanoma je t. i. metoda ABCDE, ki nas opozarja, na katere spremembe znamenj moramo biti pozorni. Posebej moramo biti pozorni, če je kožno znamenje asimetrično, če ima nepravilen rob z izrastki, če je večbarvno, od svetlo rjave do črne, in je večje od šest milimetrov ter če se pojavijo spremembe v obliki barvi oz. debelini znamenja, pojasnjuje dermatolog Igor Bartenjev.

Najpogostejši vzrok nastanka vseh vrst kožnega raka so ultravijolični žarki. Ponavljajoče se, posebno pa intenzivno izpostavljanje soncu, katerega posledica so sončne opekline, posebno v otroštvu, zvišuje tveganje za razvoj melanoma in nemelanomskih kožnih rakov.

Slovenski dermatologi v okviru projekta dan boja proti melanomu vsako leto organizirajo brezplačne preglede kožnih znamenj. Tudi letos bodo opravili več kot 350 novih pregledov, pri čemer bo sodelovalo 32 dermatologov iz 16 dermatoloških ustanov oz. zasebnih ambulant. Letošnje kapacitete za brezplačne preglede so žal že zapolnjene.