Mister za zdravje Danijel Bešič Loredan. Foto: BoBo
Mister za zdravje Danijel Bešič Loredan. Foto: BoBo

Na prvi ortodontski pregled z napotnico zelo hitro je treba čakati 372 dni, povprečna čakalna doba na prvi prosti termin z napotnico hitro je 1475 dni, povprečna čakalna doba na prvi prosti termin z napotnico redno pa je 1765 dni, je minister za zdravje Danijel Bešič Loredan nanizal v odgovoru na poslansko vprašanje Alenke Helbl (SDS), ki so jo zanimali ukrepi za krajšanje čakalnih vrst pri ortodontu za otroke in mladostnike.

Kot je pred poslankami in poslanci pojasnil minister, problem po navedbah stroke ni pomanjkanje specialistov. Težava je število programov, ki jih plačuje Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije, kar bodo na ministrstvu tudi naslovili. Razpis za podelitev ustreznih koncesij bo po njegovih napovedih objavljen v najkrajšem možnem času. Kako se bodo specialisti odzvali, bo znano do konca marca, je dodal.

Minister do konca leta 2023 pričakuje izboljšanje stanja vsaj za polovico. Če se to ne bo zgodilo, se bo treba po njegovem mnenju pogovoriti s specialisti in pogledati, ali je preveč napotitev ali je storilnost premajhna ali pa morda potrebujemo še 30 novih specialistov, je dejal.

Minister o reševanju avtomatskega brisanja terminov

Minister za zdravje je v DZ-ju odgovarjal tudi na poslanska vprašanja o izbrisanih terminih. Na ministrstvu za zdravje so oktobra namreč znova vzpostavili med epidemijo covida-19 ustavljeno storitev brisanja terminov zdravstvenih storitev s čakalnih seznamov, ki se jih bolniki niso udeležili, za odsotnost pa se niso opravičili. Pri tem je bilo, kot so ugotovili novembra, oškodovanih najmanj 5977 ljudi, ki se zaradi prenaročanja ali trajne napotnice, na katere je vezanih več terminov, "pregleda v prihodnosti" tako še niso mogli udeležiti.

Izbrisani termini zdravstvenih storitev niso bili izbrisani zaradi napake v centralnem sistemu eNaročanja, pač pa zaradi napak pri izvajalcih, so poudarili na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ). Odpoved neizkoriščenih terminov se je tako izvajala še naprej, in sicer v skladu z zakonodajo. Vsak dan se tako še vedno izbriše nekaj deset napotnic.

Minister Bešič Loredan je v DZ-ju v odgovoru na poslansko vprašanje poslanke stranke SDS-a Alenke Jeraj dejal, da so še vedno težave pri posameznih izvajalcih, ki ne zmorejo zagotoviti skrbnika, ki bi skrbel za posodobljene čakalne sezname. Ob tem pričakuje, da bo do sredine januarja imel informacijo, ali je v obstoječem sistemu skrbnika eZdravja to zadevo tehnično mogoče rešiti. Sicer pa po njegovih besedah NIJZ takoj, ko ugotovi, da je nekdo neupravičeno izbrisan, o tem obvesti izvajalca, ki bolniku zagotovi nov termin. Vnovič je poudaril, da so za urejene čakalne sezname odgovorni izvajalci.

Dogajanje, povezano z izbrisanimi termini, je minister za zdravje sredi novembra pojasnjeval tudi na odboru za zdravstvo. Takrat je zagotovil, da na NIJZ-jeu aktivno iščejo tehnične rešitve, da bi se pri storitvi brisanja terminov vnesle ustrezne varovalke in da teh napak ne bi bilo več.