Foto: Vlada/Flickr
Foto: Vlada/Flickr

Strateški svet za zdravstveno dejavnost obravnava pripombe na zakon o zdravstveni dejavnosti, ki bo še do 16. oktobra v javni obravnavi. Kot je v izjavi za javnost, po kateri so se predstavniki vrnili k delu, dejala ministrica Valentina Prevolnik Rupel, so prejeli že kar nekaj pripomb različnih deležnikov, druge pa še čakajo. "Razprava je zelo aktivna," je dejala in večkrat poudarila, da je javna razprava namenjena prav preučitvi pripomb, ki jih bodo pri oblikovanju zakona tudi upoštevali. "Predlogi prihajajo, nekateri so zanimivi, vredni razmisleka, časa je še nekaj, tako da bomo videli, kaj bo iz tega," je dodal predsednik strateškega sveta za zdravstvo Erik Brecelj.

"Večina teh pripomb izjemno konstruktivnih, zato si obetamo, da bomo prek javne razprave predlog zakona lahko močno izboljšali in dodelali. Veseli smo tudi, ker je večina deležnikov izrazila, da je smer, v katero gremo z zakonom, prava in da zakon pozdravljajo. Zato se veselimo pripomb, ki jih bomo še prejeli v prihodnjih dneh," je pritrdila tudi direktorica direktorata za zdravstveno varstvo ministrstva za zdravje Jasna Humer.

Humer je pojasnila, da pripombe prihajajo na vse člene, spomnila je, da so že umaknili člen, ki je predvideval, da bi vse zdravstvene domove, vključno z zdravstvenim domom za študente, prevzela primarna raven. Kar nekaj smiselnih pripomb so prejeli glede urejanja področja dovoljenj za zdravstveno dejavnost, je dejala in na razporeditev bolnišnične dejavnosti.

"Seveda je precej idej in pripomb tudi na slavni 53. člen, ki prepoveduje zaposlenim v javni mreži delo pri samoplačniških zasebnikih, ampak večinoma bolj v smislu, kako dodatno urediti in jasneje določiti razmejitev. Še zmeraj večina deležnikov to razmejitev pozdravlja, potegnili bomo še določene popravke, seveda pa ne takih, ki bi bistveno spremenili osnovni namen zakona," je dejala Humer.

Na vprašanje, kako gledajo na opozorila zdravniških organizacij, da bo stroga razmejitev javnega in zasebnega zdravstva povzročila odhod specialistov plastične kirurgije, dermatologije itd. iz javnih služb, je ministrica Prevolnik Rupel odgovorila, da komentarjev Zdravniške zbornice Slovenije uradno še niso prejeli. Napovedala je, da bodo pripombe v okviru javne razprave zelo natančno pregledali in skušali najti rešitev. "Javna razprava je namenjena točno temu, da se na take težave opozori," je poudarila. Situacija pa po njenih besedah ne more ostati, kakršna je, saj "zdravniki odhajajo že zdaj".

Direktorji zdravstvenih ustanov, s katerimi se ministrica redno srečuje vsak mesec, ocen o tem, koliko zdravnikov bi po uveljavitvi zakona lahko zapustilo javne ustanove, sicer niso naredili, je odgovorila na novinarsko vprašanje. Je pa ministrstvo danes prejelo pripombe Združenja zdravstvenih zavodov, ki jim jih še ni uspelo pregledati. "Bomo pa to zagotovo storili z vso resnostjo v prihodnjih dneh," je napovedala.

Kljub večkratnim poudarkom, da nameravajo preučiti različne pripombe, je ministrica napovedala, da od nekaterih stvari ne bodo odstopili, na primer od konkurenčne prepovedi in od definicije javne zdravstvene mreže. "Ne bomo odstopili od tega, da nekdo, ki opravlja neko zdravstveno dejavnost v javni zdravstveni mreži, lahko isto dejavnost opravlja samoplačniško. Prav tako bomo uredili delo prek davčno ugodnih oblik, espejev, ki predstavljajo spodbudo oziroma motivacijo zdravstvenim delavcem, da se prek njih zaposlujejo, kar ni prav."