Mladi zdravniki se zaradi težjih delovnih razmer za določene zdravniške specializacije vse redkeje odločajo. Foto: BoBo
Mladi zdravniki se zaradi težjih delovnih razmer za določene zdravniške specializacije vse redkeje odločajo. Foto: BoBo

Skupina Mladih zdravnikov Slovenije je na ponedeljkovem spletnem srečanju z novinarji poudarila, da so se v začetku letošnjega leta začeli pogovori za izstop zdravstva iz enotnega plačnega sistema. Pri tem so po navedbah mladih zdravnikov vztrajali samo zdravniki, ne pa tudi drugi poklicni profili v zdravstvu.

Na ministrstvu so nato oblikovali delovno skupino, ki jo je vodil državni sekretar Robert Cugelj. Med marcem in novembrom je ta po navedbah mladih zdravnikov pripravljala predlog novega zakona o plačah v zdravstvu, ki pa "do zdaj ni prišel niti na vlado", se je pa z ministrstvoma za delo in zdravje za višje plače uspelo dogovoriti sindikatom zdravstva in socialnega varstva.

Nezadovoljstvo oz. opozorila mladih zdravnikov so se začela stopnjevati ravno po podpisu omenjenega dogovora, ki so delu zaposlenih v zdravstvu prinesla višje plače, in kot poudarjajo mladi zdravniki, popolnoma porušila plačna razmerja. Med drugim so navedli primer zdravnice, zaposlene v Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana, ki ima po zvišanju plač zaposlenim v zdravstveni negi nižjo plačo od večine medicinskih sester na njihovem oddelku.

V vrstah mladih zdravnikov ob tem poudarjajo, da višje plače absolutno privoščijo vsem zdravstvenim delavcem, a so spremembe razmerja porušile do te mere, da mnogi ugotavljajo, da bi za isto plačilo očitno lahko opravljali manj odgovorno delo. "Dolgoročno to ni dobro, predvsem pa boli, da nismo cenjeni," je bilo slišati.

Po prvih glasnejših opozorilih o plačnih nesorazmerjih sta se s predstavniki mladih zdravnikov in zdravniškega sindikata Fides konec novembra sicer že srečala premier Janez Janša in minister za zdravje Janez Poklukar. Ta je mlade zdravnike pred kratkim povabil tudi na pogovor, a so, kot so povedali v ponedeljek, povabilo zavrnili. Pogovore oz. pogajanja namreč prepuščajo Fidesu, ki se sicer tudi že dlje časa zavzema za izstop zdravnikov iz enotnega plačnega sistema.

Kot pravijo sami, nimajo mandata za pogajanje, pa tudi sicer priznavajo zdravniški sindikat in ne vidijo težav, da bi prek njega poskušali uveljavljati spremembe. Prav tako so številni mladi zdravniki člani sindikata in menijo, da je njihov glas slišan. Ob tem niso želeli komentirati neuradnih informacij o vladni ponudbi za dvig plač zdravnikov za štiri plačne razrede. Dodali so, da je zdaj na potezi ministrstvo, ki pa jim ni uradno dalo še nobene ponudbe.

Poudarili so, da bi bil izstop zdravnikov iz enotnega sistema plač le začetek, akutno reševanje nezadovoljstva. Številnih težav v slovenskem zdravstvu, ki se kopičijo dlje časa, se namreč ne da rešiti čez noč, treba pa je hitro preprečiti odhode zdravnikov, kar naj se začne vsaj z ustreznim plačilom.

Med ukrepi za ureditev razmer v slovenskem zdravstvenem sistemu, ki so po njihovem mnenju trenutno nevzdržne, tako vidijo ustrezno ureditev plač skladno s primerljivimi sistemi v Evropi ter postopno ureditev delovnih razmer in administrativne razbremenitve, da bi imeli več časa za obravnavo bolnikov. Poudarjajo tudi, da si želijo močan in vsem dostopen javni zdravstveni sistem.

Poklukar: Razmišljanja so na mestu

Zahteve mladih zdravnikov po izstopu iz enotnega plačnega sistema je na vladni novinarski konferenci o aktualnem stanju glede covida-19 komentiral minister za zdravje Janez Poklukar. "Če hočemo imeti dolgoročno vzdržen zdravstveni sistem, moramo vzpostaviti ustrezno organizacijo in organizacijsko klimo v zdravstvenih zavodih in ne nazadnje tudi ustrezno nagrado za opravljeno delo. Verjamem, da so razmišljanja mladih zdravnikov na mestu, in dejstvo je, da smo že imeli sestanke, na katerih so predstavili svoje videnje, svoj pogled. Tudi v naslednjih dneh bomo še sedeli in iskali najboljše rešitve, kajti ključno nam je, da nobenega od zdravstvenih delavcev ne izgubimo. Največji zaklad našega zdravstva so ravno naši zdravstveni delavci," je poudaril minister.