V murskosoboški bolnišnici velja omejitev obiskov, pripravljen pa imajo tudi načrt ravnanja ob morebitnem izbruhu pandemije večjih razsežnosti. Foto:
V murskosoboški bolnišnici velja omejitev obiskov, pripravljen pa imajo tudi načrt ravnanja ob morebitnem izbruhu pandemije večjih razsežnosti. Foto:
Cepivo
Cepivo za alergike bo namenjeno tistim bolnikom, ki imajo hudo alergijo na jajčne beljakovine. Te so namreč osnova cepiva, s katerim se cepi v Sloveniji dobavitelja GSK, medtem ko je osnova Baxterjevega cepiva celična kultura. Foto: EPA

V kritičnem stanju je bila več dni, so sporočili iz omenjene bolnišnice. V Sloveniji je doslej zaradi nove gripe umrlo 11 bolnikov.

Bolnica je bila sprejeta v bolnišnico v ponedeljek, že takrat je bila v zelo težkem zdravstvenem stanju. Njena smrt je že drugi primer smrti v murskosoboški bolnišnici, pri katerih je bil potrjen virus nove gripe, obakrat je virus spremljala kronična bolezen.


V bolnišnici je trenutno hospitaliziranih šest odraslih bolnikov s potrjeno novo gripo. Nihče izmed njih pa nima težjega poteka bolezni, tako da je njihovo zdravstveno stanje povsem stabilno.

Cepljenje tudi v soboto
Zaradi velikega števila ljudi, ki se želijo cepiti proti novi gripi, so na Zavodu za zdravstveno varstvo Ljubljana tudi danes organizirali možnost cepljenja. Tisti, ki se želijo cepiti, bodo to lahko opravili med 8. in 12. uro. Med tednom cepljenje poteka med 8. uro in 10.30, med 12. in 14. uro ter med 15. in 18. uro. Cena cepljenja je sedem evrov.


Prihodnji teden cepivo za alergike
Od prihodnjega tedna naj bi bilo tudi v Sloveniji na voljo še cepivo proti novi gripi proizvajalca Baxter, ki je primerno za alergike na jajčne beljakovine. Kot je znano, je vlada v četrtek potrdila sklep o nabavi dodatnih 10.000 enot omenjenega cepiva.