Infekcijski oddelek je trenutno v najstarejši stavbi mariborskega UKC-ja, ki je bila zgrajena pred sto leti. Foto: MMC RTV SLO
Infekcijski oddelek je trenutno v najstarejši stavbi mariborskega UKC-ja, ki je bila zgrajena pred sto leti. Foto: MMC RTV SLO

Gradnjo nove infekcijske klinike v Mariboru je vlada iz načrta za okrevanje in odpornost izločila, ker ni realno, da bi bila končana in bi začela delovati v prvotno zastavljenem roku, do sredine leta 2026. S tem pa bi bilo ogroženo izplačilo evropskih sredstev. "Časovnica izvedbe projekta se občutno zamika in obstaja veliko tveganje za izvedbo do sredine 2026," je v ponedeljek dejal finančni minister Klemen Boštjančič in dodal, da se je vlada zato odločila, da projekt izvede z domačimi sredstvi in po lastni, realnejši časovnici.

Infekcijski oddelek je trenutno v najstarejši stavbi mariborskega UKC-ja, ki je bila zgrajena pred 100 leti. Ker so prostori dotrajani, pretesni in neprimerni za zdravljenje nalezljivih bolezni, so morali med pandemijo covidne oddelke vzpostaviti v drugih delih bolnišnice.

Da je novogradnja nujna, dalj časa načrtovana in težko pričakovana, je direktor Anton Crnjac ponovno opozoril odgovorne za naložbe v zdravstvu. V Uradu za nadzor, kakovost in investicije v zdravstvu so zagotovili, da bo projekt financiran iz domačih virov, zato časovnica projekta za zdaj ostaja nespremenjena, so še sporočili iz mariborskega UKC-ja.

Gradnja infekcijske klinike je ena največjih naložb v mariborskem UKC-ju. Ko je projekt leta 2020 dobil zeleno luč vlade, je bila njegova ocenjena vrednost okoli 50 milijonov evrov. Vmes so se ocene stroškov zvišale še za 20 milijonov. Po načrtih se bo rušenje stare infekcijske stavbe začelo v letošnjem decembru.