Zdravnik naj bi uporabljal narkotike za lajšanje lastnih bolečin. Foto: MMC RTV SLO
Zdravnik naj bi uporabljal narkotike za lajšanje lastnih bolečin. Foto: MMC RTV SLO

Ugotavljali bodo, ali je Žmavc, ki naj bi si za lajšanje bolečin v hrbtenici predpisoval močan narkotik dolantin, ravnal v skladu s strokovnimi smernicami in ali "je v konkretnem primeru šlo za nadzorovano zdravljenje kronične nemaligne bolečine ter če je bila zdravstvena dokumentacija in evidenca porabe narkotika dolantina v njegovi ambulanti vodena v skladu s pravili stroke in veljavno zakonodajo".

Po opravljenem nadzoru bo komisija sestavila ugotovitveni zapisnik, ki ga mora v 15 dneh po končanem nadzoru posredovati odboru za strokovno-medicinska vprašanja zdravniške zbornice, nadzorovanemu zdravniku in njegovemu delodajalcu. Odbor bo nato ocenil delo zdravnika, lahko pa predlaga tudi izrek ukrepov.

Poteka tudi kriminalistična preiskava
Spomnimo: pred časom je direktor ZD-ja Celje Stanislav Kajba prejel anonimno, nato tudi ustno prijavo glede povečane porabe narkotika dolantina. Skupaj s komisijo je pregledal evidenco porabe. Mesečna normalna poraba ampul dolantina se je s 50 povečala na od 200 do 300. Ker je obstajala možnost razpečevanja tega zdravila med preostalo populacijo, je Kajba zadevo prijavil na celjsko policijo, kjer še vedno poteka tudi kriminalistična preiskava. Po priznanju zdravnika, da je del narkotika uporabil za zdravljenje lastnih bolečin, je Kajba pojasnil, da je narkotik ostal v ZD-ju in se ni razpečeval naprej, vseeno pa je od zdravniške zbornice zahteval uvedbo izrednega strokovnega nadzora.