Varnost bolnikov zaradi ravnanja zdravnika v ZD Celje ni bila ogrožena. Foto: MMC RTV SLO
Varnost bolnikov zaradi ravnanja zdravnika v ZD Celje ni bila ogrožena. Foto: MMC RTV SLO
Tablete
Mesečna poraba ampul se je s 50 povečala na 200 do 300 ampul. Foto: EPA

Po zdajšnjih ugotovitvah razpečevanja zdravil ni bilo. Kot je pojasnil direktor Zdravstvenega doma Celje Stanislav Kajba, so že sprejeli vse potrebne ukrepe za zavarovanje njihovih bolnikov. Žmavc, ki je osumljen čezmerne rabe narkotika, je na daljšem rednem letnem dopustu, saj je bolniški stalež odklonil. Dolantin naj bi si predpisoval za lajšanje bolečin v hrbtenici.

O čezmerni porabi narkotika prvič obveščen septembra
Kajba je pojasnil, da so se informacije o čezmerni porabi narkotika prvič pojavile septembra, najprej je dobil anonimno, potem pa tudi ustno prijavo glede povečane porabe. Skupaj s komisijo je nato pregledal evidenco porabe narkotikov in ugotovil, da gre za čezmerno porabo dolantina, saj se je mesečna poraba ampul s 50 povečala na od 200 do 300 ampul. Kajba je, ker je obstajala možnost razpečevanja zdravila, poklical policijo.

Pojasnil je še, da je odgovorno osebo takoj pozval z dopusta, in ker je zdravnik priznal, da je del narkotika uporabil za zdravljenje bolečin, je bilo jasno, da se narkotik ni razpečeval. Takrat je direktor odredil odstranitev odgovorne osebe, kar je trajalo več kot en mesec. Zahteval je tudi zdravniško spričevalo o delovni sposobnosti, po pridobitvi spričevala se je zdravnik vrnil na delovno mesto, zaradi prekoračitve pooblastil pa je bil začasno, do konca preiskave, razrešen vseh funkcij. Direktor zoper zdravnika ni odredil suspenza.

Direktor odredil interni strokovni nadzor in zahteval izredni strokovni nadzor
Kajba je odredil tudi interni strokovni nadzor, ki še poteka, od zdravniške zbornice pa je zahteval uvedbo izrednega strokovnega nadzora. Na vprašanje, koliko ampul dolantina v zdravstvenem domu naročijo vsako leto, je Kajba odgovoril, da od leta 2008 letno naročijo okrog 2.000 ampul, od avgusta letos pa novih naročil niso izvrševali. Žmavc si je zdravilo predpisoval sam, saj je bil sam sebi zdravnik, kar po zakonodaji ni prepovedano.

Brane Nezman, predsednik sveta Zdravstvenega doma Celje je ob tem dejal, da se je svet odzval na dogajanje, čeprav ni preiskovalni organ. Od vodstva zdravstvenega doma so o porabi narkotika pridobili izčrpne odgovore, ugotovili pa so tudi, da varnost bolnikov zaradi ravnanja ni bila ogrožena, prav tako poslovanje zdravstvene ustanove poteka normalno.