Polovica odmerkov je že pošla, še vedno cepijo kronične bolnike. Foto: EPA
Polovica odmerkov je že pošla, še vedno cepijo kronične bolnike. Foto: EPA
Cepivo
Nova pošiljka naj bi v Slovenijo prispela prihodnji teden. Foto: MMC RTV SLO

Na Inštitutu za varovanje zdravja so potrdili, da novo zalogo cepiva pričakujejo že prihodnji teden, zaradi zanimanja ljudi za cepljenje pa bodo v Ljubljani v četrtek odprli še tretjo telefonsko linijo, na kateri se bo mogoče naročiti.

V ljubljanskem zdravstvenem domu Center bodo odprli tudi posebno mesto, kjer se bo mogoče naročiti osebno.

Vsi termini za cepljenje zasedeni
Trenutno so zasedeni vsi termini za cepljenje s preostalim cepivom, vendar pa nadaljujejo naročanje za naprej, je dejala predstojnica splošne in nujne medicinske pomoči v Zdravstvenem domu Ljubljana Renata Rajapakse. Koliko cepiva bo v naslednji pošiljki, ni znano, saj jim teh podatkov z IVZ-ja niso posredovali.

V Mariboru so na bolnišnično zdravljenje zaradi obolelosti z novo gripo sprejeli prvega otroka. Malček je star do pet let, okužbo z novo gripo pa so zdravniki diagnosticirali, potem ko so ga v bolnišnico prepeljali zaradi druge bolezni, so poročali v oddaji Svet na kanalu A.

"Vsi bomo prišli na vrsto"
Če bo količina cepiva večja, bodo odprli tudi dodatna cepilna mesta, strah, da kdo ne bi mogel priti do cepiva, pa je bo besedah Rajapaksejeve odveč. Ministrstvo za zdravje je podpisalo pogodbo za cepivo, ki zadostuje za cepljenje 800 tisoč ljudi, zato vse, ki se v tem trenutku ne morejo naročiti na cepljenje, prosijo za potrpežljivost.

Še so na vrsti le kronični bolniki
Še vedno velja, da imajo prednost pri cepljenju kronični bolniki, nato bodo prišle na vrsto bolj ogrožene skupine prebivalcev, med njimi starejši, nosečnice in otroci, mlajši od dveh let. Kdaj bo mogoče cepiti tudi preostalo populacijo, je odvisno od števila odmerkov cepiva v novih pošiljkah, je pojasnila Rajapaksejeva.

Ob naročanju zato vsakogar povprašajo, ali je kronični bolnik, in ga, če to ni, uvrstijo na čakalno listo. Ko bo cepivo na voljo, bodo čakajoče o tem obvestili. Vsaka cepljena oseba dobi tudi obrazec o spremljanju stranskih učinkov. Tega je treba, če cepljeni opazi stranske učinke, izpolniti in poslati zdravstveni enoti.

Najpogostejši stranski učinek je lokalna reakcija na mestu vboda, ki izgine v roku dveh dni, mogoči pa sta tudi oteklina in bolečina, ki nista hudi, je dejala Nataša Rajapakse. To po njenih besedah ni tehten argument proti cepljenju.

Cepljenje odsvetuje akutno bolnim, vsi, ki so alergični na jajčni beljak, pa naj se po cepljenju posvetujejo s svojim zdravnikom. Med hujšimi bolezenskimi znaki so srbenje kože, zatekanje oči in obraza in v najhujših primerih težave z dihanjem in krvnim pritiskom.