Sedež britansko-švedske farmacevtske družbe AstraZeneca v Massachusettsu. Foto: Reuters
Sedež britansko-švedske farmacevtske družbe AstraZeneca v Massachusettsu. Foto: Reuters

AstraZeneca cepivo AZD1222 razvija v sodelovanju z Univerzo Oxford. V torek so zaradi bolezni pri enem izmed sodelujočih prostovoljcev testiranja prekinili in pojasnili, da gre za rutinsko ravnanje v primeru razvoja nepojasnjene bolezni.

Britanski regulatorni organ za zdravila MHRA je nato preveril varnost preizkusov in dovolil nadaljevanje testiranj. Podjetje ob tem zagotavlja, da so zavezani varnosti prostovoljcev in k najvišjim standardom njihove obravnave.

Podrobnosti o bolniku, ki je poročal o neželenih učinkih, niso posredovali. Na Univerzi Oxford pa so dodali, da je pri tako obsežnih testiranjih pričakovati, da bo nekaterim udeležencem po cepivu postalo slabo.

AstraZeneca cepivo v ZDA testira na okoli 30.000 prostovoljcih, v manjših skupinah pa ga preizkušajo tudi v Braziliji in drugje po Južni Ameriki.

Trenutno je v fazi preizkušanja na ljudeh devet cepiv proti covidu-19. Evropska unija je prav s podjetjem AstraZeneca sklenila tržno zavezo za nakup 300 milijonov odmerkov cepiva, ko bo to varno in učinkovito, pozneje pa bodo lahko dokupili še 100 milijonov odmerkov.