Evropa je znova središče pandemije

Dnevno povprečje novih okužb se je v zadnjih 3 mesecih znižalo za 36 odstotkov, poroča Reuters, a se zaradi zelo kužne različice delta še vedno v treh mesecih z novim koronavirusom okuži okoli 50 milijonov ljudi. Za primerjavo: prvih 50 milijonov okužb od začetka pandemije so potrdili v nekaj manj kot letu dni.

Zdravstveni strokovnjaki so optimistični, da je najhujše za številne države zaradi cepiv in prebolelosti že mimo, a hkrati svarijo, da bi se lahko število primerov v prihodnjih zimskih in prazničnih mesecih povečalo. Še vedno se število okužb povečuje v 55 od 240 državah, predvsem so razmere skrb vzbujajoče v državah na vzhodu Evrope, kjer je hkrati precepljenost nizka. Kot kaže analiza Reutersa, se vsake štiri dni število okužb v Evropi poveča za milijon.

Avstrija: vstop marsikam možen le še za prebolele in cepljene

V Avstriji za starejše od 12 let tako velja, da morajo za obisk gostinskih lokalov, kulturnih in športnih ustanov, prireditev z več kot 25 osebami, za koriščenje storitev, kot je na primer frizer, in za nastanitev v hotelih predložiti potrdilo, da so cepljeni ali preboleli. Maske tipa FFP2 so obvezne v vseh trgovinah, knjižnicah in muzejih.

 Maske tipa FFP2 so obvezne v vseh trgovinah, knjižnicah in muzejih v Avstriji. Foto: Reuters
Maske tipa FFP2 so obvezne v vseh trgovinah, knjižnicah in muzejih v Avstriji. Foto: Reuters

Skrajšana je tudi veljavnost digitalnega potrdila, ki je po novem namesto leta dni veljavno le še devet mesecev od drugega odmerka. S tem želijo spodbuditi poživitveni odmerek. Na delovnem mestu je še vedno potreben negativen test na okužbo z novim koronavirusom. Pri tem se upoštevajo tudi hitri antigenski testi, kar je po navedbah avstrijske tiskovne agencije APA predvsem posledica manjše dostopnosti PCR-testiranja na določenih območjih.

Oblasti so uvedle štiritedensko prehodno obdobje, ko velja, da pogoj izpolnjujejo tudi tisti, ki so se cepili s prvim odmerkom, če bodo predložili tudi PCR-test.

Ob tem v državi narašča zanimanje za cepljenje proti covidu-19. Samo v soboto so cepili skoraj 32.000 ljudi, od tega je bil vsak tretji prvič cepljen.

Turistični sektor se boji upada števila turistov

Avstrijski turistični delavci sicer pred skorajšnjo zimsko sezono nimajo velikih pričakovanj: kar 70 odstotkov nastanitvenih obratov, v anketi jih je sodelovalo 470, zaradi pravila PC (preboleli, cepljeni) pričakuje upad prihodkov. Približno tretjina vprašanih bi pravilo PC uvedla tudi sama, če tako ne bi odredila vlada na Dunaju. "Ukrep je zaradi hitre rasti števila okuženih razumljiv, vendar panoga potrebuje finančno pomoč, da bi izravnala pričakovani izpad prihodkov," je dejal generalni sekretar ÖHV Markus Gratzer. Leto 2020 je z izgubo končalo 53 podjetij anketiranih nastanitvenih obratov in 59 odstotkov podjetij s področja gostinstva in prostega časa.

Avstrijskim turističnim delavcem pa ne povzroča skrbi le koronavirus, pač pa jim tudi primanjkuje usposobljene delovne sile. Trenutno dodatne delavce išče 84 odstotkov nastanitvenih obratov in skoraj dve tretjini podjetij s področja gostinstva in prostega časa.

V Avstriji so v nedeljo ugotovili 8554 novih primerov covida-19. Dan prej so z 9943 pozitivnimi testi dosegli novo najvišje dnevno število novih primerov od začetka pandemije. V intenzivnih enotah bolnišnic zdravijo 365 bolnikov s to boleznijo.

Avstrija s pravilom PC

V Nemčiji najvišje sedemdnevno povprečje doslej

V Nemčiji je sedemdnevno povprečje novih potrjenih primerov novega koronavirusa na 100.000 prebivalcev po podatkih Inštituta Roberta Kocha v soboto zjutraj znašalo 183,7, danes pa se je že zvišalo na 201,1 in je tako najvišje od začetka pandemije. Dosedanji rekord, ki je bil zdaj presežen, so sicer v Nemčiji imeli 22. decembra lani ob vrhuncu drugega vala epidemije, ko je incidenca znašala 197,6. Za primerjavo: v Sloveniji je sedemdnevno povprečje potrjenih primerov 2858.

Razprava o tem, kaj bo prinesel četrti val in s kakšnimi ukrepi ga zajeziti, se tako tudi v Nemčiji zaostruje, tako na ravni politikov kot tudi zdravstvene stroke. Ministrska ekipa kanclerke Angele Merkel je v odhajanju in v času koalicijskih pogajanj o oblikovanju nove vlade po septembrskih volitvah ni želela sprejemati radikalnejših odločitev. A tem pogajanjem za zdaj ni videti konca in vse bolj se nakazuje, da nove vlade še ne bo tako kmalu, piše DPA.

Precepljenost proti covidu-19 v Nemčiji medtem ostaja pod 70 odstotki, zaradi česar se vrstijo pozivi pristojnih k cepljenju.

Auckland začenja sproščati ukrepe

V največjem mestu Nove Zelandije po 12 tednih vendarle sproščajo strogo zaprtje javnega življenja, namenjeno zajezitvi ponovnega izbruha novega koronavirusa. Od srede bodo lahko tako svoja vrata znova odprle trgovine in javne ustanove, kot so muzeji, knjižnice in živalski vrtovi. Dovoljeno bo tudi srečevanje največ 25 ljudi na prostem. Omilitve strogih zajezitvenih ukrepov, ki so jih v 1,7-milijonskem Aucklandu uvedli sredi avgusta, potem ko so potrdili en sam primer okužbe z novim koronavirusom, je danes po poročanju nemške tiskovne agencije DPA napovedala novozelandska premierka Jacinda Ardern. "Vemo, da na primer zbiranja na prostem ali pikniki ne prispevajo k povečanju okužb, ampak predvsem k boljšemu počutju ljudi," je dejala.