Avstrijska vlada je za izplačilo delavcev s skrajšanim delovnim časom namenila še sedem milijard evrov. Foto: Reuters
Avstrijska vlada je za izplačilo delavcev s skrajšanim delovnim časom namenila še sedem milijard evrov. Foto: Reuters

Številni podjetniki ne vedo, kako se bodo v prihodnjih mesecih spopadali s krizo in kaj bo z zaposlenimi. Večina jih koristi skrajšan delovni čas, za kar je vlada namenila še dodatnih sedem milijard evrov.

V tem primeru lahko delodajalci zaprosijo za znižanje delovnega časa za od 10 do 90 odstotkov, izpad dohodka pa zagotovi država, kar je med 80 in 90 odstotkov neto plače na zaposlenega.

Številni so morali odpuščati, aprila je bilo brezposelnih že 570.000 ljudi. Najhuje je trenutno v turizmu, saj bodo hoteli začeli obratovati šele konec maja, potem pa se bo po besedah hotelirjev šele pokazalo, kaj bo v prihodnjih mesecih. V turistični panogi v primerjavi z enakim obdobjem lani je brez dela ostalo dvakrat več ljudi. Najhuje je na avstrijskem Tirolskem.

Največja težava podjetij likvidnost
V 38 milijard težkem paketu pomoči gospodarstvu je 15 milijard evrov namenjenih za zagotavljanje likvidnosti. To je trenutno največja težava podjetij, saj morajo plače zagotoviti sami, na koncu meseca pa jim država vrne denar. V pripravi je tudi že nov paket pomoči.