Foto: EPA
Foto: EPA

V soboto je bilo pozitivnih izvidov testov 168, kar ob 1.940 opravljenih testiranjih predstavlja 8,66-odstotni delež. Po podatkih sledilnika covid-19 je to največji delež pozitivnih do zdaj.

Vodja vladne svetovalne skupine Bojana Beović je za Radio Slovenija ocenila, da bi bilo treba za zaustavitev trenda omejiti število ljudi v trgovinah, lokalih in drugih prostorih, ki jih vsakodnevno obiskujemo, in tako preprečiti gnečo.

Zaradi velike potrebe po testiranjih bo po njenih besedah prihodnji teden potrebna tudi odločitev, kdaj in kje bi bila smiselna uporaba hitrih testiranj.

Da bo vlada o nadaljnjih ukrepih, s katerimi bi omejila nadaljnje naraščanje števila okuženih in navsezadnje razglasitev epidemije, odločala v prihodnjih nekaj dneh, pa je napovedal vladni govorec Jelko Kacin.

Strokovna skupina spet razmišlja o novih ukrepih

V državi 2078 aktivnih primerov okužbe

V soboto je bilo opravljenih 1940 testiranj na novi koronavirus, 168 vzorcev je bilo pozitivnih. V bolnišnicah se zaradi covida-19 zdravi 101 človek, od tega jih je 15 na intenzivni negi, je vlada sporočila na Twitterju. Iz bolnišnice so včeraj odpustili enega človeka, umrl ni nihče.

Največ novih okužb so včeraj potrdili v ljubljanski občini, kjer je po podatkih sledilnika za covid-19 tudi največ aktivno okuženih, in sicer 359. Po številu aktivnih okužb z 99 sledi mariborska občina.

V Ljubljani so včeraj odkrili 23 novih okužb, po sedem na Jesenicah, v Črni na Koroškem in Mežici, šest v Grosuplju, pet pa v Škofji Loki.

Največ okužb (33) so v soboto potrdili v starostni skupini od 35 do 44 let, z 31 potrjenimi okužbami je sledila starostna skupina od 45 do 54 let.

V Sloveniji je bilo do zdaj skupno opravljenih 235.143 testov, potrjenih pa 6498 okužb z novim koronavirusom. V soboto je bilo v državi 2078 aktivnih primerov okužbe.

V UKC-ju neuradno 15 okuženih

V ljubljanskem kliničnem centru so včeraj opravili dodatno testiranje bolnikov in zaposlenih na kliničnih oddelkih za žilne bolezni ter za pljučne bolezni in alergije, kjer so v petek odkrili več okuženih z novim koronavirusom.

Po neuradnih podatkih so bili vsi izvidi negativni, je poročala Televizija Slovenija. Na obeh oddelkih skupaj je tako neuradno okuženih sedem zaposlenih in osem bolnikov. Predvidoma jutri bodo okužene bolnike preselili na infekcíjsko kliniko, nekatere pa v negovalno bolnišnico.

Obolele zdravijo v šestih bolnišnicah, v ponedeljek še sedma

Bolniške postelje z bolniki s covidom-19 se v drugem valu polnijo, razmerje med okuženimi in obolelimi pa se zaradi vse več obolelih slabša. Že nekaj časa je dnevno potrjenih od 150 do 200 okužb in število se ne manjša.

"Torej blagi ukrepi, sprejeti proti koncu septembra, niso prijeli, ker se ne jemljejo resno v zadostni meri," je včeraj na okrogli mizi opozoril premier Janez Janša.

Po podatkih vodje svetovalne skupine pri ministrstvu za zdravje Bojane Beović je trenutno v Sloveniji za bolnike z novim koronavirusom na navadnih oddelkih na voljo približno 100 postelj in še 30 na oddelkih intenzivne terapije.

Od vseh postelj, ki so na voljo, pa jih je nekaj razpoložljivih tudi za začasni sprejem starostnikov iz domov starejših občanov, dokler tam ne vzpostavijo različnih con. A če se bo število okuženih povečevalo, bodo tudi te postelje morale nameniti obolelim s covidom-19.

Trenutno obolele zdravijo v šestih bolnišnicah, v ponedeljek pa jih bodo začeli sprejemati tudi v bolnišnici Slovenj Gradec, kjer bo na voljo 10 postelj, je sinoči za TV Dnevnik poročala Petra Prešeren.

Sorodna novica Statistični pregled koronavirusa v Sloveniji