Potrjene okužbe v kliničnem centru bodo zavrle delo. Foto: UKC Ljubljana/Matej Povše
Potrjene okužbe v kliničnem centru bodo zavrle delo. Foto: UKC Ljubljana/Matej Povše

Delovanje obeh oddelkov bo začasno omejeno, to pomeni, da je najmanj za kak teden ustavljeno sprejemanje novih bolnikov, je za Televizijo Slovenija poročal Nejc Krevs.

Na oddelku za žilne bolezni so potrdili šest okužb pri bolnikih, v drugem primeru gre za bolnico, ki pa je imela več tveganih stikov, zato se bojijo, da bo okuženih še več. Koliko je okužb med zaposlenimi, še ugotavljajo.

Tudi sam izvor okužbe še ugotavljajo, eden izmed mogočih virov pa je bolnik, ki je bil pred sprejemom na zdravljenje v klinični center na testu negativen, poznejši test pa je potrdil okužbo.

Novi koronavirus zašel v ljubljanski klinični center

Obolele zdravijo v šestih bolnišnicah, v ponedeljek še sedma

Po podatkih vodje svetovalne skupine pri ministrstvu za zdravje Bojane Beović je trenutno v Sloveniji za bolnike z novim koronavirusom na navadnih oddelkih na voljo približno 100 postelj in še 30 na oddelkih intenzivne terapije.

Od vseh postelj, ki so na voljo, pa jih je nekaj razpoložljivih tudi za začasni sprejem starostnikov iz domov za starejše, dokler tam ne vzpostavijo različnih con. A če se bo število okuženih povečevalo, bodo tudi te postelje morale nameniti obolelim s covidom-19.

Trenutno obolele zdravijo v šestih bolnišnicah, v ponedeljek pa jih bodo začeli sprejemati tudi v bolnišnici Slovenj Gradec, kjer bo na voljo 10 postelj, je za TV Dnevnik poročala Petra Prešeren.

Bolnišnične sobe se hitro polnijo

Hospitaliziranih je 94 ljudi

V petek je bilo potrjenih 227 okužb z novim koronavirusom, opravljenih pa je bilo 2893 testov. V bolnišnici je 94 ljudi, od tega jih je 15 na intenzivni negi. S covidom-19 je umrl en človek. Iz bolnišnice so včeraj odpustili sedem ljudi.

Število potrjenih okužb z novim koronavirusom je bilo v petek nekoliko nižje kot v četrtek, ko jih je bilo doslej rekordnih 238. Je bilo pa v primerjavi s četrtkom, ko so opravili 3281 testiranj, nižje tudi število opravljenih testov.

Sorodna novica Janša: Blagi ukrepi niso prijeli, ker se ne jemljejo dovolj resno

Do zdaj so bila skupno opravljena 223.203 testiranja. Po podatkih sledilnika za covid se je število aktivnih primerov v državi prvič povzpelo čez dvatisočico, po petkovem prirastu je zdaj v državi aktivno okuženih 2021 ljudi.

Nove okužbe po starostnih skupinah

Med tistimi, ki so jim okužbo potrdili v petek, jih je bilo največ v starostni skupini od 45 do 54 let, in sicer 48. Tistih v starostni skupini od 25 do 34 let je bilo 45, tistih v starostni skupini od 35 do 44 let pa 43.

Med starimi od 15 do 24 let je bilo 26 okužb, med starimi od 55 do 64 pa 21. Po številu okužb sledi starostna skupina od 65 do 74 let, kjer jih je bilo 18, za njo pa je skupina starih od 75 do 84 let, kjer jih je bilo 11. Po šest okužb je bilo v starostnih skupinah od 85 let naprej in od pet do 14 let. Med malčki do 4. leta starosti so potrdili tri okužbe.

Znova največ okužb v Ljubljani

Okužbe z novim koronavirusom so v petek potrdili v 82 občinah po državi.

Po številu novih okužb prednjači Ljubljana s 36 okužbami, s po devetimi sledita Maribor in Kranj, s po šestimi pa Slovenske Konjice in Šentjernej.

Najvišji delež trenutno okuženih glede na število prebivalcev imajo tudi tokrat v občinah Črna na Koroškem (1,37 odstotka), Mežica (0,45 odstotka) in Log-Dragomer (0,411 odstotka).

Sorodna novica Statistični pregled koronavirusa v Sloveniji

Od ponedeljka brez mask v matičnih učilnicah

Vlada je sprejela spremembe glede nošenja mask v vrtcih in šolah. Za otroke v vrtcih in učence v osnovni šoli ter dijake v srednji šoli, ko bodo v matičnem oddelku, od ponedeljka tako po odločitvi vlade nošnja mask ne bo več obvezna.

Sorodna novica Učencem in dijakom v razredu ne bo več treba nositi mask

Prav tako maska ne bo več obvezna za vzgojitelje predšolskih otrok in njihove pomočnike pri opravljanju neposrednega dela z otroki, za učitelje do vključno 3. razreda osnovne šole (pri opravljanju neposrednega dela z učenci) in za tiste, ki izvajajo organizirano športno vadbo.

Učitelji od 4. razreda osnovne šole dalje in učitelji srednjih šol morajo masko še naprej uporabljati, ko pri izobraževalni dejavnosti ni mogoče zagotoviti vsaj dveh metrov medosebne razdalje, je na dopisni seji še odločila vlada.

Višjim in visokošolskim učiteljem pa mask ne bo treba uporabljati, če predavajo za zaščitno pregrado iz stekla ali podobnega materiala. Prav tako maska ni več obvezna za osebe, ki izvajajo organizirano športno vadbo.

Sorodna novica V večstanovanjskih stavbah bodo obvezni razkužilniki za roke

Vlada zagotovila 2,5 milijona evrov za razvoj obetavnih cepiv

Vlada je iz sredstev splošne proračunske rezerve zagotovila nekaj več kot 2,5 milijona evrov za vplačilo v instrument za nujno pomoč Evropske komisije, ki bodo namenjena proizvajalcem obetavnih cepiv proti covidu-19. Ob tem je poudarila, da bodo porabljena sredstva iz tega instrumenta všteta v končne cene cepiv.

Kot so po petkovi dopisni seji sporočili iz vlade, je skupen pristop EU-ja v pogajanjih s predstavniki proizvajalcev obetavnih cepiv napovedala Evropska komisija v strategiji, ki jo je objavila junija s ciljem, da se prebivalcem Unije zagotovijo varna, učinkovita in kakovostna cepiva po čim ugodnejših cenah, v čim krajšem mogočem času ter enakopravno in enakomerno preskrbo s cepivi pod enakimi pogoji in v enakih časovnih obdobjih.