Foto: TV Slovenija, zajem zaslona
Foto: TV Slovenija, zajem zaslona

Vodja vladne svetovalne skupine za covid-19 Bojana Beović je v Odmevih podala svojo oceno, kako smo lahko dobili tako močan drugi val po vseh pripravah.

V prvem valu je zamejitev virusa odlično uspela. Zatrli smo hitro širjenje in virus praktično ustavili. Nato smo bili prepričani, da bomo z virusom lahko nekako živeli, ob upoštevanju preprostih ukrepov, kot je nošenje mask, vzdrževanjem distance in higieno rok. "To je očitno premalo," je povedala. "Očitno to z načinom življenja, kot ga pozna zahodni svet, ni možno."

"Moram reči, da me to dejstvo, da je nemogoče obvladovati epidemijo na način, ko vsi sodelujemo, kar malo žalosti in me je razočaralo."

Očitno smo dolgo živeli v udobju, kjer so največje vrednote naše svoboščine, pravice. Zdaj pa smo naenkrat padli v situacijo, kjer v ospredje stopijo dolžnosti do sočloveka in družbe, je poudarila.

Zdaj smo v drugem valu, ki je zelo močan, ampak obstoječi ukrepi do te mere učinkujejo, da so ustavili vsaj hitro rast, je ocenila. Nismo pa na varni strani, pritisk na bolnišnice se bo nadaljeval najbrž še do konca meseca, je napovedala. Tako še lep čas razprave o sproščanju po njenem mnenju niso smiselne. Ko pa bomo prišli do točke, ko bo sproščanje mogoče, ga bo treba izvajati previdno in postopno. Sektorji, ki se bodo odprli, bodo morali ravnati po strogih pravilih. Obenem bo treba izvajati pogosto testiranje s hitrim ugotavljanjem izvidov, izbruhe pa zamejevati s karantenami in izolacijami. Tako bomo lahko počakali na cepivo, nekoliko bolj odprto družbo in boljše čase, je še dodala Beovićeva.

Janša: Ukrepi do božiča

Predsednik vlade na eni izmed preteklih novinarskih konferenc. Foto: MMC RTV SLO/STA
Predsednik vlade na eni izmed preteklih novinarskih konferenc. Foto: MMC RTV SLO/STA

Premier Janez Janša je za Planet TV dejal, da nima nobenih težav s tem, če kdo, ki ima večino, vloži konstruktivno nezaupnico v DZ in sestavi novo vlado.

Na vprašanje, v kakšnih odnosih je z ministrom za zdravje Tomažem Gantarjem in ali meni, da je v epidemiji covida-19 storil dovolj, je Janša odgovoril s prispodobo, da je to tako, kot bi vodjo avtomobilistične ekipe sredi tekme, med odmorom, vprašal, ali je zadovoljen z vozniki, pri čemer pa zanemarimo dejstvo, da eni vozijo mercedese in ferrarije, drugi pa škode in golfe.

Kot je dejal, vladna ekipa s kapacitetami in okoljem, ki ga imajo na voljo, dela to, kar lahko. Niso pa trenutno v položaju, da bi lahko takoj storili vse, za kar vidijo, da bi morali narediti. "Golf gre 130 km na uro, ne pa 250," je ponazoril in dodal, da se vsi ministri zelo trudijo, in to za plačo, ki je ena najnižjih glede na BDP v Evropi. Zato bi bilo po njegovem mnenju neprimerno, če bi kogar koli kritizirali.

Po njegovih besedah je odnos s celotno ministrsko ekipo zelo deloven, "praktično delamo dneve in noči", njihova komunikacija pa da je konstruktivna in intenzivna. "Mislim, da ni bilo vladne ekipe, ki bi tako konstruktivno sodelovala," je dejal.

Sorodna novica Koalicija ustavnega loka prešteva glasove za nezaupnico vladi

Janša se je odzval tudi na informacije, da naj bi imela Koalicija ustavnega loka (KUL), že zagotovljenih 46 poslanskih glasov. Opozoril je, da KUL sestavljajo iste stranke, ki so že imele manjšinsko vlado, a so jo sami porušili. In tudi če bi v KUL-u imeli 46 glasov, Janša dvomi, da bi želeli prevzeti vladanje.

Težavo vidi tudi v tem, "da se meša ukrepe za ustavitev epidemije in kritiko vlade".

Znova je pozval vse državljane, naj upoštevajo ukrepe za omejitev širjenja novega koronavirusa. "Z zakonom ali ukrepom ne moreš ustaviti virusa, lahko ga ustavimo samo z razumom in solidarnostjo," je dejal.

Glede veljavnosti teh ukrepov pa je napovedal, da bodo nekateri gotovo veljali tudi v času božiča, upa pa, da ne tako strogi, kot so zdaj.

Gantar: Ni nujno, da bodo vsi ukrepi trajali še 30 dni

Tomaž Gantar. Foto: MMC RTV SLO
Tomaž Gantar. Foto: MMC RTV SLO

Zdravstveni minister Tomaž Gantar računa, da bodo v 14 dneh razmere še izboljšali in tako ustvarili razmere za zelo previdno in postopno sproščanje določenih dejavnosti.

Sorodna novica Vlada je epidemijo podaljšala še za 30 dni

"Običajno je epidemija podaljšana za en mesec, a jo lahko prekličemo od danes na jutri," je v današnji izjavi novinarje spomnil Gantar. Po njegovih besedah ni namen podaljšanja razglasitve epidemije to, da bi s tem ustvarili podlago za daljšo veljavnost ukrepov za preprečevanje širjenja novega koronavirusa. Zavedajo pa se, da bo veliko ukrepov še vedno potrebnih tudi ob začetku sproščanja nekaterih dejavnosti, je dodal.

Sorodna novica Novi ukrepi v veljavi: ustavljen javni promet, zaprte nenujne trgovine in storitve

Hospitalizirani vsi, ki to potrebujejo

Gantar je komentiral tudi epidemiološke razmere. Trenutno je po njegovih navedbah zagotavljena nujno potrebna oskrba in hospitalizirani so vsi, ki to potrebujejo. Dnevno število sprejemov bolnikov s covidom-19 v bolnišnice je še vedno nekoliko večje kot število odpustov, se pa že nekaj dni številke gibljejo okoli 1200, vključno z intenzivno terapijo, je povedal minister.

To po njegovem mnenju pomeni, da se poznajo ukrepi, ki so jih sprejeli 26. oktobra. A ne dovolj, da bi to krivuljo prevesilo in bi imeli več odpustov kot sprejemov, je poudaril Gantar, ki pa verjame, da bodo z zadnjimi ukrepi to dosegli in se bodo razmere izboljšale v večji meri. To je potrebno za postopno in varno sproščanje ukrepov, je poudaril.

Sorodna novica V ponedeljek potrjenih 1388 okužb, umrlo 45 bolnikov

Rezultati novih ukrepov bi bili lahko po ministrovem mnenju delno vidni že po desetih dneh. Med drugim so se v ponedeljek za 14 dni zaprle vse nenujne dejavnosti, ustavil se je tudi javni potniški promet.

Je pa po ministrovih navedbah dejstvo, da se nekatere druge številke v epidemiji umirjajo. Število okuženih na 100.000 prebivalcev se je približalo 900, pri čemer nas začenjajo sosednje države prehitevati. Slovenija je bila namreč med prvimi, ki nas je doletel močan prvi val epidemije, je spomnil Gantar.

Cepivo res decembra?

Ni nujno, da bomo cepivo dobili že decembra

Komentiral je tudi zadnje informacije glede cepiva proti covidu-19. Ministrstvo oz. strokovna skupina se bo po njegovih navedbah predvidoma ta teden sestala s predstavniki Pfizerja. Predvideva, da bodo govorili o samem postopku, registraciji cepiva, možnostih oz. časovnih okvirih glede dobave, ki bo po njegovih predvidevanjih v začetku gotovo manjša, kot so realne potrebe. Govorili bodo predvidoma tudi o načinu ravnanja s cepivom oz. o shranjevanju in prevozu pred cepljenjem.

Sorodna novica Cepljenje proti covidu-19 ne bo obvezno, bo pa brezplačno

Gantar je sicer pretekli četrtek dejal, da imajo "prve resne obete, da bi lahko decembra prišli že do prvih odmerkov cepiva" in bi lahko tako cepljenje začeli v drugi polovici istega meseca. Danes je pojasnil, da je to dejal na podlagi prvih podatkov, tudi podatkov nekaterih drugih držav v Evropi, zelo verjetno pa je bila to optimistična napoved. Dodal je, da to ni odvisno od Slovenije ali ministrstva, vsi pa si želimo cepivo dobiti čim prej.

Cepivo proti covidu-19 bo po ministrovih navedbah predvidoma brezplačno, za kar so tudi rezervirana proračunska sredstva. V prihodnjem letu je temu namenjenih 16 milijonov, v letu 2022 pa 26,5 milijona evrov. Slovenija je sicer že nekaj vplačala kot del vložka, ki ga je Evropska unija dala proizvajalcem za razvoj teh cepiv, je še pojasnil Gantar.

Podrobnejše tolmačenje ukrepov

Avtobusi ne vozijo več. : BoBo
Avtobusi ne vozijo več. : BoBo

Ministrstvo za infrastrukturo je izdalo podrobnejše tolmačenje ukrepov za njihov resor.

Kot so pojasnili, bodo za linijski prevoz delavcev, ki je še vedno dovoljen za vse gospodarske in negospodarske subjekte, prevoznikom izdali ustrezno potrdilo.

Dovoljeni so tudi vsi prevozi zaposlenih in prostovoljcev, ki delajo v bolnišnicah, domovih za starejše občane, institucionalnem varstvu in zdravstvenih zavodih, so sporočili z ministrstva.
Izvajalci teh prevozov so lahko humanitarne organizacije, družinski člani ali druge osebe, imeti pa morajo potrdilo bolnišnice ali zavoda, da lahko izvajajo te prevoze. Lahko imajo tudi izjavo osebe, ki jo vozijo, in njeno potrdilo, da ima dovoljen prevoz na delo in da lahko potuje zunaj občine prebivališča.

Izjeme so tudi "prevozi, za katere bo minister za infrastrukturo izdal posebno dovoljenje. Gre za prevoze, ki so nujni, da se odvrne nevarnost za življenje ali zdravje ljudi ali za premoženje večje vrednosti".

Minister Vrtovec. : TV Slovenija/zajem zaslona
Minister Vrtovec. : TV Slovenija/zajem zaslona

V ponedeljek so začeli veljati najnovejši vladni ukrepi za omejevanje širjenja okužb z novim koronavirusom, s katerimi bodo predvidoma vsaj 14 dni po državi zaprte vse nenujne trgovine, razen redkih izjem. Vnovič se je po vzoru iz spomladanskega prvega vala epidemije ustavil tudi javni promet. Dovoljen pa je prevoz na delo in z dela, ki ga organizira delodajalec, t. i. delavski avtobusi. Dovoljeni so tudi prevozi s taksijem.

Infrastrukturni minister Jernej Vrtovec je v petek pojasnil, da so odprli dve kontaktni točki, in sicer telefonsko številko 01 478 71 67 ter elektronski naslov mzi.koronavirus@gov.si, na katere se lahko obrnejo delodajalci in delavci, ki imajo težave s prihodom na delo.