Foto: BoBo
Foto: BoBo

Zaradi covida-19 se v slovenskih bolnišnicah zdravi 348 bolnikov, 111 jih potrebuje intenzivno nego. Sedemdnevno povprečje okužb znaša 372.

V četrtek je bilo opravljenih tudi 33.317 hitrih antigenskih testov.

Minister za zdravje obiskal Maribor

Cepljenih več kot 600.000 ljudi

NIJZ je sporočil, da je število cepljenih proti covidu-19 z enim odmerkom v Sloveniji preseglo 600.000 ljudi, z vsemi odmerki pa je cepljenih 313.821 ljudi.

Po podatkih NIJZ-ja je bilo z enim odmerkom cepljenih 608.721 ljudi, z vsemi odmerki pa 313.812. Delež cepljenih z vsemi odmerki trenutno znaša 14,9 odstotka v prebivalcev Slovenije.

Med cepljenimi po podatkih NIJZ-ja prednjačijo ženske, saj jih je bilo z enim odmerkom cepljenih 324.328, z vsemi odmerki pa 176.962. Z enim odmerkom je bilo cepljenih 284.393 moških in z vsemi odmerki 136.850.

Vlada se je na dopisni seji seznanila s povzetkom aktivnosti glede izdaje digitalnega zelenega potrdila o cepljenju, testiranju in prebolevnosti. Potrdilo bo dostopno preko portala zVEM, in sicer pacientom s SMSPass mobilno identiteto ali digitalnim potrdilom. Kot napovedujejo v vladi, bo rešitev izdelana najpozneje do konca junija.

Digitalno zeleno potrdilo sicer ne bo edino potrdilo, ki bo omogočalo prehod meje, saj bodo še naprej za prestop meje zadostovala tudi dokazila, kot so kartončki o cepljenju in potrdila zdravnikov. Ker digitalno zeleno potrdilo omogoča preverbo verodostojnosti in zato hitrejši in enostavnejši postopek pri prehodu meje, pa v vladi računajo na znaten delež prebivalcev, ki ga bodo hoteli imeti čim prej.

V ponedeljek samotestiranje srednješolcev

V ponedeljek se bo za srednješolce začelo samotestiranje; to bo prostovoljno in se bo opravilo doma enkrat na teden. Ob napovedi samotestiranja je bilo zanimanje zanj med dijaki majhno. Ali se jih pred odhodom v šole namerava testirati kaj več, bo znano danes, ko naj bi dijaki prevzeli teste. Dijakinja Gimnazije Vič v Ljubljani Julija Domijan je za TV Slovenija med drugim dejala, da so pošiljke s testi dobili dopoldne v šoli in zadoščajo za dve testiranji. Šola jih je o testiranju obvestila po elektronski pošti, dodatna navodila objavila v spletnih učilnicah, danes pa so jim med deljenjem testov razložili, zakaj je to potrebno in kako se testirati. Testiranje doma je po njenem mnenju optimalnejše in varnejše, saj bi pri testiranju v šoli morali ostajati v mehurčkih, torej v matičnih učilnicah, potrebno bi bilo dodatno razkuževanje, v šoli pa bi morali biti eno uro prej. Pri testiranju doma se vsemu temu izognejo, je še dejala.

Kolikšen je trenutno interes med dijaki, ni znano, na šole pa so poslali 180.000 testov. Na ljubljanski Gimnaziji Šentvid, ki jo obiskuje 607 dijakov, se je za samotestiranje po besedah ravnatelja Jake Erkerja odločilo 30 odstotkov dijakov, četrtošolci so se slabo odločali za to.
Erker je zadovoljen, da so pristojni upoštevali želje ravnateljev za samotestiranje doma. Tako so na šoli v skladu s prejeto okrožnico pripravili vrečke s testerji po pet kosov, ki jih bodo dijaki v petek prejeli z navodili, da se lahko samotestirajo v nedeljo zvečer ali ponedeljek.

Samotestiranje dijakov
Konec tedna prinaša kar nekaj omilitev omejitvenih ukrepov