V Parizu potekajo protesti delavcev pod okriljem največjega sindikata CGT. Foto: EPA
V Parizu potekajo protesti delavcev pod okriljem največjega sindikata CGT. Foto: EPA

Francoski premier Jean Castex je sporočil, da za zdaj ne bodo ustavili javnega življenja, saj se je število novih okužb ustalilo, cepljenje pa poteka vse hitreje.

Castex je poudaril, da je treba pretehtati morebitne prednosti tretje ustavitve javnega življenja na eni strani in negativne posledice za gospodarstvo, družbo, ljudi in včasih tudi zdravje na drugi.

Novo ustavitev je označil za skrajen ukrep, ki ga trenutne razmere ne upravičujejo. Če se bodo zdravstvene razmere poslabšale, pa bo vlada "storila, kar je treba".

Zdravstveni minister Olivier Veran je medtem sporočil, da so v državi potrdili štiri primere brazilske različice novega koronavirusa. Francija je po njegovih besedah v tekmi s časom proti mutacijam virusa, ki so jih odkrili v Združenem kraljestvu, Južni Afriki in Braziliji. Vse različice predstavljajo 14 odstotkov vseh novih okužb v Franciji.

Premier Castex tudi zato poudarja, da razmere ostajajo "krhke" in da še zdaleč ni čas za za rahljanje trenutnih omejitvenih ukrepov, ki med drugim vključujejo zaprtje kavarn, restavracij in velikih nakupovalnih centrov ter stroge omejitve na meji. V veljavi je tudi nočna omejitev gibanja.

V Franciji vsak dan potrdijo okoli 20.000 novih primerov okužbe in 1600 novih hospitalizacij, a naj bi bile številke stabilne. Premier še priznava, da je Francija kampanjo cepljenja proti covidu-19 začela pozneje kot druge države. Vendar bodo do konca tedna s prvim odmerkom cepili vse stanovalce domov za ostarele, ki to želijo.

Slovenija med petimi temnordečimi evropskimi državami

ECDC je objavil posodobljen epidemiološki zemljevid evropskih držav. S temnordečo barvo, kar pomeni več kot 500 novih okužb na 100.000 prebivalcev v 14 dneh, so med drugim označene celotna Slovenija, Portugalska, Češka, Latvija in Estonija.

Med temnordečimi območji, ki so bila uradno uvedena ta teden, so med drugim še večina Španije, skrajni jugovzhod Francije, skrajni vzhod in sever Italije, del Irske, zahod Slovaške, jug Švedske in del Litve.

V skladu s priporočili Evropske unije so nenujna potovanja na ta območja ali z njih močno odsvetovana. Države naj za tiste, ki pripotujejo s teh območij, zahtevajo testiranje na novi koronavirus pred prihodom in obvezno karanteno oziroma samoizolacijo. Pri tem so predvidene nekatere izjeme za prebivalce obmejnih območij in prevoznike.

Večina drugih evropskih držav je na zemljevidu Evropskega centra za preprečevanje in nadzor bolezni (ECDC) medtem označenih z rdečo barvo, kar pomeni, da je tam novih potrjenih primerov v 14 dneh 50 ali več na 100.000 prebivalcev, stopnja pozitivnih testov pa štiriodstotna ali višja ali če je novih potrjenih primerov več kot 150 na 100.000 prebivalcev. Za ta območja veljajo nekoliko blažja priporočila.

Z oranžno in zeleno barvo je označenih le nekaj pokrajin oziroma držav v Evropi. Zelena, kar pomeni, da so tam odsvetovane omejitve gibanja, sta le sever Norveške in Islandija.

Gneča za prejem Pfizer/BioNTechovega cepiva v Beogradu. Foto: Reuters
Gneča za prejem Pfizer/BioNTechovega cepiva v Beogradu. Foto: Reuters

V Srbiji na vrsto za cepljenje prišli tudi dvojni državljani

V Srbijo, kjer so s prvim odmerkom cepili že več kot pol milijona ljudi, zaradi cepljenja prihaja vse več dvojnih državljanov in tujcev s stalnim ali začasnim bivališčem.

V Srbiji se nadaljuje množično cepljenje proti covidu, v Beogradu so na voljo tri cepiva: kitajski Sinopharm, ruski Sputnik in Pfeizer-BioNTechovo cepivo. Po vsej državi je odprtih 400 cepilnih točk, na katerih cepijo pretežno starejše ljudi, zdravstvene delavce, policiste in vojake; vse več zanimanja je tudi med ljudmi z dvojnim državljanstvom, ki v Srbijo prihajajo zato, ker se tam, kjer živijo, še ne morejo cepiti.

V Srbiji so do danes cepili že skoraj 515 000 ljudi, v torek začenjajo cepiti z drugim odmerkom kitajskega Sinopharma, ki ga je v državi za zdaj največ. Cepljenje poteka tudi v bolj odmaknjenih delih države, kjer se virus tudi ni tako razširil, je poročal dopisnik RTV Slovenija iz Beograda Boštjan Anžin.

V Srbiji so naročili še dodatnih 11 milijonov odmerkov, upajo pa, da bodo rusko cepivo Sputnik v prihodnje izdelovali tudi pri njih. Predsednik Aleksandar Vučić je ruskega predsednika Vladimirja Putina prosil za lažji dostop do cepiva, že prej pa je napovedal, da bo tudi ta mesec v državo prišlo več kot milijon odmerkov cepiv različnih proizvajalcev. Premierka Ana Brnabić, ki danes zaznamuje 100 dni vlade, pravi, da cepljenja niso nikoli politizirali, izvor cepiva nikoli ni igral vloge. Pogajali so se sami, po vsem svetu.

Prijavljajo se tudi dvojni državljani in tujci s stalnim ali začasnim prebivališčem, ki so v enakem položaju z drugimi Srbi. Nekateri, ki so se prijavili zgodaj in jim je vseeno, katero cepivo prejmejo, so že na vrsti. Že zdaj se lahko na posebnem portalu prijavijo tudi tujci, ki potrebujejo srbsko številko mobilnega telefona. Kot poročajo mediji, so tudi nekateri med njimi – na presenečenje številnih Srbov, ki še vedno čakajo – že prišli na vrsto. Brezplačno in brez vprašanj, je dodal Anžin.

V Srbiji cepili že skoraj 515.000 ljudi

Na Češkem število okuženih z novim koronavirusom preseglo milijon

Na Češkem je število doslej potrjenih okužb z novim koronavirusom v sredo preseglo milijon, do danes je v pandemiji umrlo skupno že več kot 16.800 bolnikov s covidom. Zdravstvene oblasti na Češkem, ki šteje približno 10,7 milijona prebivalcev, so v zadnjih 24 urah potrdile 9567 novih primerov okužbe.

Na Češkem, ki je od jeseni med najhuje prizadetimi evropskimi državami v pandemiji covida-19, že od oktobra veljajo izredne razmere. Zaprte so šole, gostinski obrati in nenujne trgovine. Tujci lahko od preteklega konca tedna po novem v državo vstopajo le v izjemnih primerih.

Epidemiološke razmere so še posebej slabe na zahodu države, v okolici mesta Karlovy Vary, kjer so oddelki intenzivne nege polni.

Notranji minister Jan Hamaček je napovedal, da bodo pri premeščanju bolnikov v druge dele države pomagali tudi policijski helikopterji. Kakršno koli sproščanje ukrepov pa po njegovih besedah ni mogoče.

Na Češkem o kakršnem koli sproščanju ukrepov ni govora. Foto: Reuters
Na Češkem o kakršnem koli sproščanju ukrepov ni govora. Foto: Reuters

Na Slovaškem postopno odpiranje šol in vrtcev

Slovaška bo prihodnji teden ob strogih protikoronskih ukrepih postopoma odprla šole in vrtce, je v sredo napovedala slovaška vlada. Vsi vrtci in šole na Slovaškem so zaradi epidemije covida-19 zaprti od sredine decembra, nekatere šole že od sredine oktobra.

V šolske klopi na Slovaškem se bodo prvi vrnili učenci prvih štirih razredov osnovnih šol in dijaki zadnjih razredov nekaterih srednjih šol. Mlajši učenci bodo morali pred vstopom v učilnico predložiti negativni test na okužbo z novim koronavirusom svojih staršev v zadnjem tednu. Starejši šolarji bodo morali predložiti lasten negativni test.

Večina slovaških učencev, ki so starejši od deset let – večina med njimi ni bila v šoli od sredine oktobra –, se bo še naprej šolala na daljavo.

Plenković poziva državljane k potrpežljivosti

Na Hrvaškem so v zadnjih 24 urah ob opravljenih testih potrdili 516 novih okužb z novim koronavirusom. Umrlo je 18 bolnikov s covidom-19. V državi je trenutno 2974 aktivnih primerov okužbe. V bolnišnicah se zdravi 1196 covidnih bolnikov, od tega 101 na medicinskih ventilatorjih. V samoizolaciji je 14.218 ljudi. Na Hrvaškem so doslej potrdili nekaj več kot 234.150 okužb z novim koronavirusom. Umrlo je 5016 covidnih bolnikov.

Premier Andrej Plenković je na seji vlade dejal, da bodo obravnavali možnosti za dodatno rahljanje ukrepov za zajezitev širitve okužb z novim koronavirusom s 15. februarjem, če se bo epidemiološka slika v državi še naprej izboljševala. Obenem je državljane pozval, naj bodo do konca zime potrpežljivi, ter pozval k previdnosti in razumu. Povedal je, da so epidemiološki ukrepi na Hrvaškem milejši, kot so v večini držav članic EU-ja.

"Želimo si, da bi šli skozi praktično še nekaj tednov zime, da bi med pomladjo ob cepljenju, odgovornosti državljanov in epidemioloških ukrepih omogočili normalizacijo življenja in gospodarstva ter turistično sezono. To je naš strateški cilj, ki ga bomo tudi uresničili," je izjavil Plenković. Dodal je, da v vladi niso srečni zaradi obstoječih epidemioloških ukrepov, ter izrazil razumevanje nezadovoljstva državljanov. V sredo so v središču Zagreba svoje nezadovoljstvo zaradi nezadostnih vladnih gospodarskih ukrepov za pomoč podjetnikom izrazili člani združenja Glas podjetnikov, med katerimi je bilo največ gostincev.

Hrvaški mediji tudi danes opozarjajo na dvojna merila pri uvajanju epidemioloških ukrepov. Med drugim so objavili fotografije, ki prikazujejo gnečo med smučanjem na zagrebškem smučišču na Sljemenu. Tam naj bi bilo vsaj dvakrat več smučarjev kot 1000, kot so jih dovolili epidemiologi. Mnogi niso nosili obraznih mask in se niso držali priporočene medsebojne razdalje. Še večja gneča je bila v vrsti za žičnico in na mestnih avtobusih, ki povezujejo Zagreb in to smučišče.

Mediji poudarjajo, da nacionalni štab civilne zaščite ne ukrepa zaradi gneče na Sljemenu, a vztraja pri prepovedi prodaje kave za s seboj lastnikom lokalov z argumentom, da bi se ljudje med nakupom kave zadrževali in družili pred gostinskim lokalom.

Švedska vlada si je zastavila cilj, da bi vso potrebno digitalno infrastrukturo za izdajo digitalnih cepilnih potrdil vzpostavila do 1. junija. Foto: Reuters
Švedska vlada si je zastavila cilj, da bi vso potrebno digitalno infrastrukturo za izdajo digitalnih cepilnih potrdil vzpostavila do 1. junija. Foto: Reuters

Švedska do junija z digitalnimi potrdili o cepljenju

Švedska namerava do poletja uvesti digitalna cepilna potrdila, ki bodo med drugim dokazovala tudi cepljenje proti covidu-19. Kot je sporočila švedska vlada, so uvedbo digitalnih potrdil o cepljenju naložili več pristojnim oblastem.

Vlada si je zastavila cilj, da vso potrebno digitalno infrastrukturo za izdajo digitalnih cepilnih potrdil vzpostavi do 1. junija. "Z digitalnim potrdilom o cepljenju bo mogoče hitro in preprosto dokazati že opravljena cepljenja," je dejal minister za digitalizacijo Anders Ygeman. Ob tem so v Stockholmu opozorili, da bi lahko tovrstna potrdila v prihodnosti zahtevale številne države ob vstopu v državo ter organizatorji kulturnih in športnih prireditev.

Švedske zdravstvene oblasti bodo pri pripravi digitalnega potrdila o cepljenju sodelovale s Svetovno zdravstveno organizacijo. Na ravni Evropske unije pa si bo Švedska prizadela za usklajen pristop.

Danska, južna soseda Švedske, je v sredo napovedala uvedbo digitalnega potnega lista o cepljenju, ki naj bi olajšal predvsem službena potovanja. Vlada v Köbenhavnu si ga je zamislila kot dodaten potni list, ki naj bi ga imel posameznik shranjenega na pametnem telefonu.

V požaru v ukrajinski covidni bolnišnici štirje mrtvi

Požar na jugovzhodu Ukrajine je v bolnišnici, kjer zdravijo covidne bolnike, zahteval štiri smrtne žrtve. Zagorelo je v sredo tik pred polnočjo v bolnišnici v Zaporožju v enoti za intenzivno nego.

Med smrtnimi žrtvami so trije covidni bolniki, ki so bili priključeni na ventilator, ter zdravstveni delavec. Dva druga bolnika sta dobila opekline in sta se zastrupila zaradi vdihovanja dima, osem ljudi jih je odneslo brez poškodb.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je družinam žrtev že izrazil sožalje ter ukrajinskega ministra za zdravje Maksima Stepanova napotil na kraj dogodka.

Sožalje je vsem, ki so v požaru izgubili svoje najdražje, izrazil tudi regionalni direktor Svetovne zdravstvene organizacije za Evropo Hans Kluge.

Požari v Ukrajini niso redki. Med drugim je januarja letos v Harkovu na vzhodu Ukrajine v požaru v domu za starejše, ki je deloval na črno, umrlo 16 ljudi. Decembra 2019 so bili ognjeni zublji v kolidžu v Odesi usodni za 16 ljudi. Požar za starejše na obrobju Kijeva maja 2016 je zahteval 17 smrtnih žrtev.