Ampule remdesivirja. Foto: Reuters
Ampule remdesivirja. Foto: Reuters

Gilead je v prvem četrtletju letošnjega leta v primerjavi z enakim četrtletjem lani povečal prihodke s 5,28 na 5,55 milijarde dolarjev, dobiček pa je nazadoval z 1,98 na 1,55 milijarde dolarjev, deloma tudi zaradi povečanih stroškov, povezanih s poskusi in proizvodnjo remdesivirja.

Delnice Gileada so se kljub temu v podaljšanem borznem trgovanju po objavi rezultatov pocenile za 2,62 odstotka na 81,80 dolarja.

Ameriški nacionalni inštitut za zdravje je v četrtek potrdil, da so pacienti, ki so dobivali remdesivir, za okrevanje potrebovali 31 odstotkov manj časa kot tisti, ki so dobivali placebo. Namesto v 15 dneh so za covidom-19 okrevali v 11 dneh. Študija je zajela 1063 bolnikov.

Komu zdravilo?

Po svetu poteka še več študij istega zdravila. Gilead je sporočil, da bo širil proizvodnjo skupaj z mednarodnimi partnerji in do decembra naj bi proizvedel dovolj za zdravljenje milijona pacientov. Do leta 2021 načrtuje dovolj zdravil za več milijonov bolnikov.

Gilead je povezan z ameriško upravo za hrano in zdravila (FDA), ki bo morda izdala izredno potrditev remdesivirja za uporabo proti covidu-19, pregled pa je v četrtek začela tudi Evropska agencija za zdravila.