Foto: BoBo
Foto: BoBo

Glede prihodnjih tednov in mesecev priznanega imunologa Alojza Ihana bolj kot nizka prekuženost skrbi to, da je virus nekaterim prebivalcem lahko zelo nevaren. Le z ustreznim ukrepanjem je mogoče preprečiti drugi val epidemije.

"Če bi pa seveda samo čakali, kdaj pride, in se začeli obnašati oziroma delovati, kot da ni virusa, potem pa bi lahko pričakovali presenetljivo hud drugi val," opozarja Ihan.

Sorodna novica Raziskava: Vsaj en simptom okužbe navajalo 65 odstotkov prekuženih oseb

"Lahko se nam zgodi, da epidemija začne rasti in da pričakujemo nekje, odvisno kako hitro in koliko ljudi okuži, jeseni ali pa najpozneje v zimskih mesecih drugi val okužb," opozarja Janez Žibert z Zdravstvene fakultete, ki je izdelal enega od modelov za spremljanje covida-19.

V Sloveniji smo epidemijo za zdaj zajezili. Boj proti virusu pa po besedah Alojza Ihana še ni končan: "Nekako nam mora priti v podzavest, da v vsakem položaju, sami, na osebni ravni, izvajamo te previdnostne ukrepe."

Zaradi nacionalne raziskave je marsikdo pomislil, da med previdnostne ukrepe spada tudi test na protitelesa. Tega je zdaj mogoče samoplačniško opraviti tudi v Sloveniji.

"Če nas zanima samo iz čiste radovednosti, naj ga opravi tisti, ki ga zanima," pravi Ihan.

Vendar pa poudarja, da rezultat testa protiteles, pa naj bo pozitiven ali negativen, ne zagotavlja varnosti. Še vedno ostaja preveč neznank. Za zdaj ni jasno niti to, ali okužba pušča trajno imunost ali ne.

Dr. Ihan: Ne skrbi me nizka prekuženost, ampak nevarnost virusa