Več milijonov Indijcev dela na Bližnjem vzhodu. Foto: Reuters
Več milijonov Indijcev dela na Bližnjem vzhodu. Foto: Reuters

Indijsko ministrstvo za zunanje zadeve je sporočilo, da bodo ljudi vrnili z letali, ki jih večinoma upravlja nacionalni letalski prevoznik Air India, in ladjami, poroča Deutsche Welle (DW).

Skupaj živi v tujini več kot 17 milijonov Indijcev. Točno število teh, ki bodo potrebovali prevoz nazaj v Indijo, ni znano, po ocenah pa bi jih bilo lahko milijon. Številni državljani v tujini so migrantski delavci v Zalivskih državah.

Marca je indijski zunanji minister Subrahmanjam Džajšankar Indijce v tujini pozval, naj se izognejo vrnitvi domov, dokler se razmere glede novega koronavirusa ne umirijo. Indija je medtem že začela rahljati nekatere ukrepe za zajezitev širjenja koronavirusa.

Repatriacija bo potekala v več stopnjah. V prvi, med 7. in 14. majem, se bo iz 12 držav s 60 komercialnimi poleti vrnilo okoli 15.000 državljanov, poročajo lokalni mediji. Okoli polovica teh poletov bo iz Zalivskih držav, vključno z Združenimi arabskimi emirati, Kuvajtom, Omanom, Katarjem, Savdsko Arabijo in Bahrajnom.

Indijci se bodo vračali tudi iz ZDA, Združenega kraljestva, Singapurja, Malezije, Filipinov in Bangladeša.

Državljani, ki se želijo vrniti v prvi stopnji repatriacije, bodo morali za vrnitev plačati, cena vozovnice pa še ni znana. Večina letal bo pristala v New Delhiju in v državah Tamil Nadu in Kerala na jugu. Samo v Kerali, od koder prihaja največ migrantov na Bližnjem vzhodu, pričakujejo pol milijona repatriirancev.

Prvi poleti so predvideni iz Abu Dabija, Dubaja, Riada in Dohe. V Zalivskih državah sicer živi okoli 8,5 milijona indijskih delavcev.

Indijska veleposlaništva in predstavništva pripravljajo seznam državljanov, ki potrebujejo pomoč. Samo v Združenih arabskih emiratih se je za pomoč pri vrnitvi v Indijo prijavilo več kot 200.000 ljudi.

Številni indijski delavci so ostali brez dela zaradi naftne krize in zaprtja javnega življenja zaradi pandemije, še poroča DW.