Po zadnjih podatkih je z enim odmerkom trenutno cepljenih 1.244.497 ljudi, z vsemi potrebnimi odmerki pa 1.182.326 ljudi, kar je 56 odstotkov prebivalstva. Poživitveni odmerek je do zdaj prejelo 411.198 ljudi. Foto: Reuters
Po zadnjih podatkih je z enim odmerkom trenutno cepljenih 1.244.497 ljudi, z vsemi potrebnimi odmerki pa 1.182.326 ljudi, kar je 56 odstotkov prebivalstva. Poživitveni odmerek je do zdaj prejelo 411.198 ljudi. Foto: Reuters

V Sloveniji so za osnovno cepljenje trenutno dostopna cepiva štirih proizvajalcev: Pfizer-BioNTech (comirnaty), Moderna (spikevax), AstraZeneca (vaxzevria) in Johnson & Johnson (Janssen):

  • Modernino cepivo je registrirano za osnovno cepljenje starejših od 12 let, a se priporoča le za starejše od 30 let;
  • AstraZeneca in Johnson & Johnson imata dovoljenje za uporabo pri polnoletnih osebah;
  • Pfizer ima registrirani dve različici cepiva – ob cepivu za starejše od 12 let (comirnaty 30) še različico, ki je primerna za otroke, stare od pet do 11 let (comirnaty 10).

Ker so se izkazala za učinkovitejša in ker pri njihovi uporabi nastaja manj resnih zapletov, se po smernicah stroke bolj priporoča uporaba mRNK-cepiv, torej cepiv Pfizerja in Moderne.

Osnovno cepljenje se le pri cepivu Janssen opravi z enim odmerkom, pri preostalih cepivih pa sta za ustrezno zaščito in veljavnost covidnega potrdila potrebna dva odmerka. Priporočen presledek med odmerkoma je pri cepivih Pfizerja najmanj tri tedne, pri cepivu Moderne štiri tedne, pri cepivu AstraZenece pa od 4 do 12 tednov. NIJZ ob tem priporoča, da se v primeru, če ni mogoče upoštevati priporočenih presledkov in je presledek daljši, cepljenje z drugim odmerkom opravi ob prvi priložnosti.

Poživitveni odmerek

Bolj kot osnovno cepljenje je sicer trenutno aktualno cepljenje s poživitvenim odmerkom, ki ga je do zdaj prejelo več kot 400 tisoč ljudi. Po trenutnih smernicah NIJZ-ja poživitvenega odmerka ne potrebujejo tisti, ki so covid-19 dokazano preboleli in bili ob tem tudi že osnovno cepljeni. Na izrecno željo lahko sicer tudi tisti z vsemi določenimi odmerki cepljeni prebolevniki prejmejo še poživitveni odmerek.

Za vse preostale osnovno cepljene ljudi, ki so starejši od 18 let, se poživitveni odmerek priporoča. Pri tem sta na voljo cepivi Pfizerja in Moderne, s tem da se pri Moderni uporabi polovičen odmerek, to cepivo pa je, tako kot pri osnovni shemi, priporočljivo le za starejše od 30 let. Vektorska cepiva se uporabijo le v primeru, če je uporaba mRNK-cepiva kontraindicirana.

Glede na cepivo, ki so ga prejeli pri osnovnem cepljenju, se razlikuje priporočen presledek do cepljenja s poživitvenim odmerkom:

  • cepljenim s cepivi Pfizerja in Moderne in tistim, ki so bili cepljeni po t. i. mešani shemi – AstraZeneca pri prvem in Pfizer ali Moderna pri drugem odmerku –, se priporoča od 3- do 6-mesečni presledek do prejema poživitvenega odmerka;
  • za cepljene z dvema odmerkoma AstraZenece oziroma odmerkom Jannsena pa se po trenutnih smernicah priporoča vsaj dvomesečni presledek do poživitvenega odmerka. Enako velja za preostala vektorska cepiva, ki so odobrena od Svetovne zdravstvene organizacije in na voljo v nekaterih tujih država.
Dodatni odmerek za težje imunsko oslabljene osebe

Ob poživitvenem odmerku obstaja tudi t. i. dodatni odmerek, ki je predviden za težje imunsko oslabljene osebe, pri katerih je odziv na osnovno cepljenje slabši. Priporočen je, ko od osnovnega cepljenja pretečejo vsaj štirje tedni.

Tudi pri dodatnem odmerku se uporablja polni odmerek Pfizerjevega cepiva, za starejše od 30 let pa je na voljo tudi polovični odmerek Moderninega, pri kontraindikaciji uporabe mRNK-cepiv pa se tudi pri dodatnem odmerku uporabi vektorsko cepivo.

Prebolevniki

Na NIJZ-ju pojasnjujejo, da je strokovno stališče, da za zaščito oseb, ki so v zadnjih devetih mesecih dokazano prebolele covid-19, zadostuje en odmerek cepiva. V takih primerih prebolevnik velja za zaščitenega takoj po cepljenju. Če pa je od začetka bolezni covid-19 minilo več kot devet mesecev in prebolevnik še ni bil cepljen, prejme osnovno cepljenje.

Osebe, ki so covid-19 prebolele, morajo to sicer dokazovati s pozitivnim izvidom PCR-testiranja. Status prebolevnika po trenutni ureditvi začne veljati 10 dni po pozitivnem PCR-testiranju, veljavnost pa je prekinjena šest mesecev po potrjeni okužbi.

Prebolevniki lahko veljavnost PCT-potrdila podaljšajo, če se cepijo v roku šestih mesecev po okužbi, pri čemer zadostuje le en odmerek. S 1. februarjem bo veljavnost takšnega potrdila trajala 270 dni, nato pa bo potreben poživitveni odmerek. Če od pojava bolezni mine več kot šest mesecev, pa morajo tudi prebolevniki prejeti dva odmerka cepiva.

V primeru, če se oseba cepi s prvim odmerkom in zboli pred prejemom drugega odmerka, je veljavnost potrdila prav tako omejena na šest mesecev od pozitivnega izvida testiranja. Za neomejeno veljavnost se morajo tudi takšni posamezniki cepiti še z enim odmerkom. Osebam, ki so za covidom-19 zbolele po cepljenju z vsemi določenimi odmerki, po trenutni ureditvi potrdilo velja 270 dni od cepljenja oziroma 180 dni od pozitivnega rezultata PCR.

Foto: BoBo
Foto: BoBo

Koliko časa velja digitalno potrdilo

Vlada je sledila priporočilu svetovalne skupine in sklepu Evropske komisije ter odločila, da bo s 1. februarjem veljavnost dokazil o cepljenju proti covidu-19 omejila na 270 dni. Za podaljšanje veljavnosti bo po preteku tega roka posameznik moral prejeti poživitveni odmerek.

Po trenutni ureditvi je veljavnost digitalnih covidnih potrdil takšna:

  • osnovno cepljeni: od 1. februarja 2022 bo za podaljšanje po 270 dneh od osnovnega cepljenja za polnoletne prebivalce potreben poživitveni odmerek;
  • po prejemu poživitvenega odmerka: neomejeno;
  • osnovno cepljeni, ki so po cepljenju še preboleli covid: 270 dni po cepljenju oziroma 180 dni po prebolevnosti (od pozitivnega rezultata PCR);
  • prebolevniki, ki v roku 180 dni od potrjene bolezni prejmejo en odmerek: od 1. februarja 2022 bo veljavnost potrdila za polnoletne prebivalce omejena na 270 dni;
  • prebolevniki, ki v roku 180 dni od potrjene bolezni prejmejo en odmerek, in se nato cepijo še z drugim odmerkom: neomejeno
  • cepljeni z enim odmerkom, ki zbolijo pred prejemom drugega odmerka: 6 mesecev;
  • cepljeni z enim odmerkom, ki zbolijo pred prejemom drugega odmerka in v roku 6 mesecev prejmejo še drugi odmerek: neomejeno;
  • prebolevniki: 6 mesecev od pozitivnega izvida PCR-testiranja;
  • negativen PCR-test: 72 ur;
  • negativen HAG-test: 48 ur.

Evropska komisija je v torek določila tudi enotno označevanje poživitvenih odmerkov. Zaradi večje preglednosti, kdo je poživitveni odmerek prejel po osnovnem cepljenju z dvema odmerkoma cepiva in kdo po enem odmerku, bodo vpeljane posebne oznake na covidnih potrdilih. Pri tistih, ki bodo poživitveni odmerek prejeli po dveh prejetih odmerkih, bodo tako evropska covidna potrdila označena s 3/3. Pri tistih, ki so prejeli le en odmerek, pa bo po poživitvenem odmerku na potrdilu pisalo 2/1.

Z NIJZ-ja so ob tem sporočili, da bo odločitev v slovenski sistem implementirana v najkrajšem mogočem roku, tako omejena veljavnost potrdila o cepljenju kot nov način označevanja pa bosta za vse članice EU-ja obvezna od 1. februarja 2022.

Potovanja

Pred prihajajočimi božično-novoletnimi prazniki se številni pripravljajo tudi na potovanja v tujino. Zaradi širjenja različice omikron je nekaj evropskih držav znova zaostrilo ukrepe za vstop v državo, pravila za vstopanje v posamezne članice pa niso enotna, razlikujejo se tudi ukrepi, ki veljajo za vstop v sosednje države.

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Avstrija

Med državami, ki so pred kratkim zaostrile režim prehajanja meje, je tudi Avstrija. Od 20. decembra pri severnih sosedih tako velja, da morajo vsi potniki ob vstopu v državo imeti dokaz, da so bili cepljeni proti covidu-19 oziroma so ga preboleli v zadnjih 180 dneh ter ob tem predložiti še negativni izvid testa PCR, ki ni starejši od 72 ur.

Negativnega izvida PCR-testiranja ne potrebujejo tisti, ki so že prejeli tudi poživitveni odmerek cepiva proti covidu-19, in tisti, ki lahko z zdravniškim potrdilom dokažejo, da od potrjene okužbe ni poteklo manj kot 14 in več kot 90 dni.

Za tiste, ki niso cepljeni in tudi nimajo statusa prebolevnika, je ob prečkanju meje obvezna takojšnja 10-dnevna karantena, ki jo je mogoče predčasno prekiniti po petih dneh z negativnim testom. Zanje je obvezna tudi registracija na spletnem portalu. V primeru, da oseba izpolnjuje PC-pogoj, vendar ob vstopu v državo ne predloži negativnega PCR-testa, lahko tega opravi takoj po vstopu. Prav tako je v tem primeru obvezna elektronska registracija. Do prejema negativnega izida je oseba napotena v karanteno, na naslovu, ki ga navede v registraciji.

Izjema so poleg nosečnic dnevni migranti, za katere še naprej velja pravilo PCT, ter tranzitni potniki in posamezniki, ki iz zdravstvenih razlogov ne smejo biti cepljeni in to izkažejo z zdravniškim potrdilom.

Avstrija pri vstopanju v državo priznava izvide testov, ki so bili izdani v drugih državah, a morajo biti ti zdani v angleškem ali nemškem jeziku. Izvid testa mora vsebovati ime in priimek testirane osebe, rojstni datum, datum in uro odvzema brisa, izvid testa ter podpis in štampiljko od institucije, ki je opravila test oz. QR-kodo.

Za otroke do dopolnjenega 12. leta starosti PCT-pogoj ni obvezen. Zanje veljajo enaka pravila vstopa kot za odrasle, ki jih spremljajo. Če je oseba, ki otroka spremlja, napotena v karanteno, je torej ta odrejena tudi otroku. Enako velja za elektronsko registracijo.

Otroci od 12. do dopolnjenega 15. leta starosti, ki nimajo potrdila o prebolelosti ali cepljenosti in potujejo v spremstvu odraslih, ki takšno potrdilo imajo, lahko za vstop brez napotitve v karanteno predložijo šolsko potrdilo o negativnem izvidu testiranja (v Avstriji temu rečejo Ninja-Pass).

Italija

Tudi za vstop v Italijo morajo od 16. decembra vsi potniki iz drugih držav EU-ja, tudi tisti, ki so bili cepljeni proti covidu-19 ali so ga preboleli, predložiti negativen izvid testa na novi koronavirus. Pri tem je veljaven tako PCR-test kot hitri test, pri čemer je prvi veljaven 48 ur, drugi pa le 24 ur.

Tisti, ki niso cepljeni ali covida niso preboleli, morajo poleg negativnega izvida testiranja še v obvezno petdnevno karanteno, ob koncu katere morajo predložiti še en negativen test. Potniki v Italijo morajo izpolniti tudi obrazec za lokalizacijo potnikov.

Obmejni prebivalci lahko italijansko mejo prečkajo brez veljavnega evropskega potrdila, pri čemer lahko z osebnim vozilom potujejo do največ 60 kilometrov od svojega prebivališča, v Italiji pa se lahko zadržijo najdlje za 48 ur. Foto: EPA
Obmejni prebivalci lahko italijansko mejo prečkajo brez veljavnega evropskega potrdila, pri čemer lahko z osebnim vozilom potujejo do največ 60 kilometrov od svojega prebivališča, v Italiji pa se lahko zadržijo najdlje za 48 ur. Foto: EPA

Za čezmejne delavce in prebivalce obmejnega območja, ki se v Italijo z osebnim vozilom odpeljejo do 60 km od stalnega ali začasnega naslova in se v Italiji zadržijo največ do 48 ur, zeleno potrdilo ni potrebno. Prav tako ni treba izpolniti digitalne registracije.

Brez testiranja in karantene lahko v Italijo vstopijo tudi otroci do 6. leta starosti, ki potujejo s staršem oz. zakonitim zastopnikom, ki izpolnjuje pogoje za vstop v državo. Otroci in mladostniki od 6. do 18. leta starosti pa lahko brez potrdila o cepljenju ali prebolelosti v Italijo brez napotitve v karanteno vstopijo, če potujejo s staršem oz. zakonitim zastopnikom, ki vstopa v Italijo z veljavnim zelenim potrdilom, ter ob tem na meji predložijo tudi negativen PCR-test, ki ni starejši od 48 ur, ali hitri antigenski test, ki ni starejši 24 ur.

Hrvaška

Hrvaška pred prazniki ni spreminjala režima na meji. Za vstop v državo morajo potniki iz držav EU-ja predložiti veljavno evropsko digitalno covidno potrdilo, ki dokazuje, da je oseba covid prebolela, je bila cepljena z vsemi določenimi odmerki ali testirana. PCR-test ne sme biti starejši od 72 ur, hitri test pa ne starejši od 48 ur.

Če oseba teh pogojev ne izpolnjuje, mora v desetdnevno karanteno. Otroci do 12. leta so izvzeti, če potujejo s starši ali skrbniki, ki imajo veljavno covidno potrdilo.

Madžarska

Za vstop na Madžarsko po informacijah slovenskega veleposlaništva v Budimpešti in zunanjega ministrstva za slovenske državljane ni omejitev. Od 3. julija 2021 dalje tudi v hotelskih nastanitvah in restavracijah na Madžarskem ni več treba predložiti potrdila o cepljenju, potrdila o prebolelosti ali izvida testiranja.

Podrobnejše informacije

Podrobnejše informacije o pogojih za vstop v sosednje države, lahko preverite na spletnih straneh konzulatov:

- Avstrija;
- Italija;
- Hrvaška;
- Madžarska.

Seznam ukrepov, ki trenutno za slovenske državljane veljajo ob vstopanju v druge države, lahko najdete tukaj.