Za zaprtje so se odločili tudi v San Franciscu, zaprtju bi lahko sledile še druge zvezne ameriške države. Foto: EPA
Za zaprtje so se odločili tudi v San Franciscu, zaprtju bi lahko sledile še druge zvezne ameriške države. Foto: EPA

Število okuženih v ZDA je bilo v soboto rekordno (30.000 na novo okuženih), v zadnjih tednih pa so v državi potrdili tudi višje število obolelih. Do zdaj je z novim koronavirusom okuženih 1,3 milijona ljudi, 20.000 ljudi s covidom-19 je umrlo.

Pristojne oblasti menijo, da je porast okužb lahko posledica praznovanja zahvalnega dne (ang. Thanksgiving Day), ko je več milijonov Američanov potovalo po vsej državi, da so obiskali svoje družine in najbližje.

Zmogljivosti na intenzivni negi manj kot 15-odstotne

Zaprtje vseh nenujnih storitev marca letos v Kaliforniji, ko je bil prvi val okužb, je bil zgledni primer ravnanja v epidemiji v ZDA. Guverner Kalifornije Gavin Newsom je odredil, da se bo država zaprla v roku 24 ur v trenutku, ko bodo zmogljivosti na intenzivnem oddelku v kateri koli regiji manj kot 15-odstotne.

Tako se zapirajo vse nenujne trgovine, trgovine z živili pa bodo lahko imele naenkrat omejeno število kupcev, podobno bo veljalo v parkih. Prepovedano je kakršno koli zbiranje, ljudje so pozvani, naj ostanejo doma in zmanjšajo stike s člani drugih gospodinjstev. Bari, frizerski saloni in restavracije bodo zaprti.

Zaprtje bo veljalo tri tedne oziroma dokler se kapacitete intenzivnih oddelkov ne bodo sprostile nad 15 odstotkov.

Biden za zdravstvenega ministra izbral Xavierja Becerro

Nekdanji kongresnik Xavier Becerra je odkrit zagovornik pravic Latinskoameričanov in odločen zagovornik zdravstvene reforme nekdanjega predsednika Baracka Obame. Foto: EPA
Nekdanji kongresnik Xavier Becerra je odkrit zagovornik pravic Latinskoameričanov in odločen zagovornik zdravstvene reforme nekdanjega predsednika Baracka Obame. Foto: EPA

Novoizvoljeni ameriški predsednik Joe Biden je za ministra za zdravje v svojem kabinetu izbral kalifornijskega generalnega državnega tožilca Xavierja Becerro, odločnega zagovornika zdravstvene reforme obamacare, ki bo imel ključno vlogo v epidemiji. 62-letni Xavier Becerra bo prvi Latinskoameričan, ki bo vodil ameriško ministrstvo za zdravje in socialne zadeve, če ga bo podprl senat. Biden naj bi nekdanjega kongresnika izbral po pritiskih zaradi pomanjkanja Latinskoameričanov v njegovem kabinetu.

Kot kalifornijski generalni državni tožilec je vodil koalicijo demokratskih držav, ki je branila obamacare pred prizadevanji administracije Donalda Trumpa, da bi jo razveljavili, poročajo ameriški mediji.

62-letni Becerra je bil za kalifornijskega državnega tožilca izvoljen leta 2016, na tem mestu pa je nasledil novoizvoljeno ameriško podpredsednico Kamalo Harris, potem ko je bila ta izvoljena v ameriški senat.

Za direktorico Centra za nadzor in preprečevanje bolezni (CDC), vladne agencije za varovanje zdravja, pa je Biden izbral strokovnjakinjo za nalezljive bolezni v splošni bolnišnici Massachusetts Rochelle Walensky.