Venezuelski predsednik Nicolas Maduro je prejel prvi odmerek cepiva proti covidu-19. Foto: EPA
Venezuelski predsednik Nicolas Maduro je prejel prvi odmerek cepiva proti covidu-19. Foto: EPA

Kitajska namerava cepilna mesta za cepljenje kitajskih državljanov proti covidu-19 postaviti v državah, v katerih bodo to dovoljevale razmere, je pojasnil visoki kitajski diplomat Vang Ji.

Sorodna novica Afera z maskami odnesla nemška poslanca; v Avstriji prekinili cepljenje s serijo AstraZenece

Vang je na nedeljski novinarski konferenci dodal, da je Kitajska pripravljena na pogovore z drugimi državami glede postopkov o skupnem priznanju cepiv proti covidu-19, prav tako pa je pripravljena sodelovati z Mednarodnim olimpijskim komitejem (MOK), da bi pomagala zagotoviti cepiva za športnike na olimpijskih igrah.

Novi termin iger v Tokiu je bil zaradi epidemije prestavljen in bo med 23. julijem in 8. avgustom letos. Odprtje iger v Pekingu pa je načrtovano 4. februarja 2022.

  • Venezuelski predsednik cepljen z ruskim cepivom

Po poročanju portala RT je bil venezuelski predsednik Nicolas Maduro cepljen s prvim odmerkom ruskega cepiva Sputnik V, s katerim je bil med drugim cepljen tudi argentinski predsednik Alberto Fernández.

Zanesljivost Sputnika V, ki je bil razvit kot prvo cepivo proti covidu-19 na svetu, je okoli 92-odstotna.

V Venezueli spopadanje z epidemijo ovirajo ameriške sankcije, zaradi česar je Rusija v to južnoameriško državo poslala 100.000 odmerkov cepiva, ki so v Caracas prispeli prejšnji mesec. Med prvimi bodo cepljeni zaposleni v zdravstvu.

  • Cepljen tudi dalajlama

Po poročanju BBC-ja je prvi odmerek cepiva prejel tudi tibetanski verski voditelj dalajlama. "To (cepivo) bo zelo pomagalo, je zelo dobro," je dejal dalajlama na cepljenju s cepivom AstraZenece v mestu Dharamsala v Indiji. Ob tem je k cepljenju pozval tudi druge, rekoč, da lahko s tem "preprečijo zelo resne težave".

V Indiji so začeli cepljenje 16. januarja letos, najprej so cepili zaposlene v zdravstvu. Po 1. marcu pa so začeli cepiti starejše od 60 let, med 45 in 59 letom pa tiste s pridruženimi boleznimi. V Indiji so do zdaj odobrili dve cepivi: poleg AstraZenece še cepivo domačega farmacevtskega podjetja Bharat Biotech.

Foto: EPA
Foto: EPA
  • Šolarji v Izraelu po šestih mesecih v učilnice

V Izraelu se šolarji po šestih mesecih pouka na daljavo danes vračajo v šolske klopi, študenti pa v predavalnice. Odpirajo se tudi restavracije in bari. Še vedno pa ostajajo v veljavi ukrepi o medosebni razdalji in higieni.

Pri izvajanju omenjenih dejavnosti veljajo posebna pravila: v restavracijah lahko v zaprtih prostorih strežejo le goste s t. i. zelenim potnim listom, torej tiste, ki so bili cepljeni proti covidu-19 ali so bolezen preboleli, preostali lahko sedijo na prostem.

Tudi na univerze se danes vračajo le študenti z zelenim potnim listom, drugi pa bodo predavanja še vedno lahko spremljali le prek spleta.

Na splošno imetniki zelenih potnih listov v Izraelu osnovne pravice in svoboščine pridobivajo prej od tistih, ki niso bili cepljeni. Medtem pa pravila o medosebni razdalji in higieni še vedno veljajo za vse državljane Izraela.

Kampanja za cepljenje v Izraelu je bila ena najhitrejših na svetu. V državi z 9,3 milijona prebivalcev je prvi odmerek doslej prejelo že skoraj pet milijonov ljudi, 3,7 milijona pa jih je bilo cepljenih že z drugim odmerkom.