Kitajska promovira svoja cepiva po svetu. Foto: EPA
Kitajska promovira svoja cepiva po svetu. Foto: EPA

Novo pravilo bo začelo veljati v ponedeljek, je po poročanju portala Bloomberg sporočila kitajska vlada.

Tujci, ki želijo iti na delo v celinski del Kitajske, bodo morali izpolniti manj obrazcev v prijavi za vizum, če bodo lahko dokazali, da so prejeli cepivo, izdelano na Kitajskem.

S certifikatom o cepljenju tem tujcem tudi ne bo treba opraviti testa na koronavirus.

Novo pravilo tudi širi nabor upravičencev do vizuma zaradi humanitarnih potreb, kot sta skrb za družino ali udeležba na pogrebu. Ljudje, ki niso prejeli kitajskega cepiva, bodo morali izpolniti vse prejšnje zahteve za pridobitev vizuma, je še sporočila vlada v Pekingu.

Kitajska je nedavno sklenila dogovor z Mednarodnim olimpijskim komitejem, po katerem bo zagotovila cepiva, narejena na Kitajskem, za športnike, ki se bodo udeležili olimpijskih iger v Tokiu julija letos in zimskih olimpijskih iger v Pekingu prihodnje leto.

Večina zahodnih držav še ni odobrila cepiv proti covidu-19, ki so jih razvila kitajska farmacevtska podjetja. Ta so zadržana pri deljenju podrobnosti iz svojih preizkusov, kar je ključno za vzpostavitev zaupanja po svetu. Kitajska je sicer svoja cepiva tudi v obliki pomoči dobavila državam v Afriki in Latinski Ameriki.

Brazilija postala druga država po številu okužb

Brazilija je po številu okužb z novim koronavirusom prehitela Indijo, tako da je zdaj z več kot 11,44 milijona primerov okužbe na drugem mestu na svetu. Pred njo so samo še ZDA.

Brazilsko ministrstvo za zdravje je v soboto sporočilo, da so v zadnjem dnevu potrdili 76.178 novih primerov okužbe, umrlo pa je še 1997 covidnih bolnikov. Skupaj sta tako v državi z okoli 210 milijonov prebivalcev umrla 277.102 covidna bolnika, potrdili pa so 11.439.558 okužb.

V Indiji, ki ima 1,3 milijarde prebivalcev, pa so skupaj potrdili 11,36 milijona okužb, umrlo je 158.607 covidnih bolnikov.

Ob tem iz več brazilskih mest poročajo o zlomu zdravstvenega sistema, tudi v glavnem mestu zvezne države Amazonije Manaus. Po poročanju novičarskega portala G1 so bolnišnice v 53 mestih v zvezni državi Sao Paulo dosegle 100-odstotno zasedenost. Najmanj 45 covidnih bolnikov je umrlo, medtem ko so čakali na prosto posteljo na oddelku za intenzivno nego.

V tej bogati zvezni državi bodo od ponedeljka veljale izredne razmere, v okviru katere bo od 20. ure veljala tudi policijska ura. V Riu de Janeiru medtem nadaljujejo rahljanje ukrepov za zajezitev virusa.

Brazilski predsednik Jair Bolsonaro, ki že od izbruha zmanjšuje resnost pandemije in pod vprašaj postavlja tudi pomen cepiv, še naprej nasprotuje omejevalnim ukrepom, češ da škodijo gospodarstvu.

Ta teden ga je zato kritiziral tudi nekdanji predsednik Luiz Inacio Lula da Silva, ki je Bolsonarove odločitve glede pandemije označil za neumne. Lula da Silva je v soboto prejel prvi odmerek cepiva proti covidu, ljudi pa je ob tem pozval, naj se ne zbirajo.

Avstralija želi vzpostaviti potovalni mehurček s Singapurjem

Avstralska vlada načrtuje vzpostaviti potovalni mehurček s Singapurjem. Če bodo sklenili dogovor, bi lahko Avstralci potovali v Singapur brez dovoljenja ministrstva za notranje zadeve, če so bili cepljeni proti covidu-19.

Cepljeni Singapurcipa bi lahko potovali v Avstralijo brez nujne dvotedenske karantene v hotelu, poroča Guardian.

V Avstralijo pa bi lahko potovali tudi drugi, in sicer prek Singapurja, kjer bi preživeli čas karantene.

Avstralija je poskusila podoben dogovor doseči že z Novo Zelandijo, a so pogovori obtičali na mestu. Vzhodne avstralske države od konca prejšnjega leta že sprejemajo potnike iz Nove Zelandije, ta država pa tega ukrepa za avstralske državljane še ni sprejela.

Singapurski premier Li Hsien Lung je medtem dejal, da upa na začetek odpiranja meja države do konca leta, saj vse več držav pospešeno cepi svoje prebivalstvo.

Singapur razmišlja tudi o vzajemnih priznanjih certifikatov cepljenja z drugimi državami.