Foto: EPA
Foto: EPA

Med 1458 v nedeljo opravljenimi PCR-testiranji je bilo pozitivnih 268 izvidov, kar predstavlja 18,4 odstotka. Testiranje s hitrimi antigenskimi testi je opravilo 3226 ljudi, pozitiven izvid pa je prejelo 2,6 odstotka testiranih oziroma 85 ljudi.

Sorodna novica Statistični pregled koronavirusa v Sloveniji

"Število na novo odkritih okuženih v zadnjih dneh in tednih sicer počasi pada, a opažamo tudi rast, tako da je ta upad na prvi pogled varljiv in je treba spremljati dogajanje," je zadnje podatke na vladni novinarski konferenci komentiral direktor NIJZ-ja Milan Krek. Ob naraščanju potrjenih okužb pa število umrlih po besedah direktorja NIJZ-ja upada. V nedeljo je umrlo 19 bolnikov s covidom-19 ‒ 14 v bolnišnicah, pet pa v DSO-jih. Doslej je v Sloveniji skupno umrlo 3522 bolnikov.

Po podatkih vlade je v slovenskih bolnišnicah hospitaliziranih 1066 bolnikov s covidom-19, kar je 13 več kot dan pred tem. Število bolnikov na oddelkih za intenzivno nego se je povečalo za štiri in trenutno znaša 169. Iz bolnišničnega zdravljenja je bilo odpuščenih 30 ljudi.

"Glede epidemioloških razmer me posebej veseli, da se razmere v bolnišnicah končno postopno umirjajo. Upam, da se bo ta trend nadaljeval. To nam bo omogočilo ponovno izvajanje tudi drugih dejavnosti. Zagotovo k temu pripomore že velik delež cepljenih, predvsem pri starejših," je na dopoldanski novinarski konferenci dejala državna sekretarka na Ministrstvu za zdravje Marija Magajne.

Sorodna novica Kako pogost je angleški sev v Sloveniji? NLZOH: Prva ugotovitev seva najverjetneje konec decembra.

Nevarnost novih različic virusa

14-dnevno število potrjenih primerov na 100 tisoč prebivalcev po podatkih NIJZ-ja znaša 819,7, kar Slovenijo po besedah Milana Kreka v primerjavi z drugimi državami EU-ja uvršča k vrhu. Glede na graf, ki ga je predstavil, je 14-dnevna incidenca na 100 tisoč prebivalcev višja le na Češkem, v Španiji in na Portugalskem.

"S simulacijami skušamo ugotoviti, v katero smer se bo epidemija razvijala," je dejal Krek in ob tem opozoril, da ta trend ne upošteva novih različic virusa. "Če bi razmere ostale enake, bi se ob upoštevanju veljavnih ukrepov epidemija izpela junija. Ob poslabšanju razmer bi se epidemija podaljšala," je pojasnil in opozoril na "alarmantno stanje" v Evropi. "Cela Evropa se boji britanske različice novega koronavirusa. Poleg tega se je v EU prenesla tudi južnoafriška različica. Če bi se začela močno širiti, bi lahko prišli v hud tretji epidemični val," je opozoril direktor NIJZ-ja.

Obstaja tudi "slovenska" različica koronavirusa?

Krek: "Slovenija nima zelo strogih ukrepov"

"V naši državi se zelo velikokrat uporabljajo pridevniki, da smo zelo strogi, da so ukrepi zelo zahtevni, da smo bolj strogi kot druge države," je na novinarski konferenci dejal Krek. "Ko primerjamo indikatorje, kot so delovno mesto, ukrep ostani doma, šolanje, javni dogodki itd., lahko vidimo, da Slovenija sodi med tiste evropske države, ki nimajo zelo strogih ukrepov na tem področju. So države, ki so bistveno strožje," je dodal in poudaril, da so bili spomladi v veljavi strožji ukrepi kot januarja letos.

Zemljevid strogosti ukrepov, ki ga je pokazal Krek. Foto: Twitter/Vlada RS
Zemljevid strogosti ukrepov, ki ga je pokazal Krek. Foto: Twitter/Vlada RS

Meril pri indikatorjih in njihovi izbiri sicer Krek na tiskovni konferenci ni podrobneje pojasnjeval. Tako ni razvidno, kam so, če so, vključene tudi druge omejitve, ki jih poznamo v Sloveniji, kot so denimo prepoved prodaje alkohola na prevzemnem mestu, prepoved uživanja hrane in pijače na javnih površinah, zgolj 24-urna veljavnost testa za smučarje in kandidate v avtošolah, zaprtje posameznih dejavnosti ...

Najbolje še vedno na Koroškem, pozitiven trend tudi v nekaterih drugih regijah

V skladu z vladnim načrtom sporočanja ukrepov je Slovenija trenutno v t. i. rdeči fazi. 7-dnevno povprečno število okužb po danes objavljenih podatkih NIJZ-ja znaša 1223, kar je nekoliko več, kot je znašalo včeraj, ko je bilo to število 1213. Za prehod v oranžno fazo bi morala oba kriterija – 7-dnevno povprečje dnevno potrjenih okužb in število hospitaliziranih bolnikov – pasti pod 1000.

V skladu z odločitvijo vlade, ki jo je sprejela prejšnjo sredo, je trenutno črnih pet regij: goriška, obalno-kraška, jugovzhodna, posavska in zasavska regija. Preostale regije so rdeče. Kot je na dopoldanski novinarski konferenci povedala vladna govorka za covid-19 Maja Bratuša, razmere še vedno ostajajo najboljše v koroški regiji, v kateri trenutno 7-dnevno povprečje potrjenih okužb znaša 31. "Po zastavljenih kriterijih, bi bila lahko Koroška v oranžni fazi, če bi bili pogoji za to izpolnjeni tudi na državni ravni – tako pa Koroška ostaja rdeča," je pojasnila vladna govorka.

Po napovedih državne sekretarke na ministrstvu za zdravje Marije Magajna bo v tem tednu predvidoma objavljen nov razpis za nabavo hitrih testov. Iz prvega naročila je od 500 tisoč hitrih testov neporabljenih še okoli 20 odstotkov.
Po napovedih državne sekretarke na ministrstvu za zdravje Marije Magajna bo v tem tednu predvidoma objavljen nov razpis za nabavo hitrih testov. Iz prvega naročila je od 500 tisoč hitrih testov neporabljenih še okoli 20 odstotkov. "Poleg tega pričakujemo dobavo hitrih testov iz skupnega evropskega naročila, ki se v tem času končuje," je dodala sekretarka. Foto: EPA

Zadnji podatki so nekoliko spodbudnejši za obalno-kraško regijo. "Povprečje potrjenih primerov v zadnjih sedmih dneh tam znaša 76 – to je tudi meja, ki je za to regijo določena za prehod iz črne v rdečo fazo," je dejala Maja Bratuša. Tudi v zasavski regiji so razmere nekoliko boljše, kot so bile prejšnjo sredo. Število potrjenih primerov v zadnjih sedmih dneh namreč v zasavski regiji znaša 33, prag za prehod v rdečo fazo pa je postavljen pri 37.

"Kar se tiče trendov je glede na podatke ob koncu tedna boljši trend viden v jugovzhodni regiji, primorsko-notranjski, osrednjeslovenski, delno pa tudi v goriški regiji. Slabši pa je žal trend v podravski in savinjski regiji," je še navedla vladna govorka. Vlada bo epidemiološko stanje znova presojala v sredo, ko bo jasno, kakšen bo nov zemljevid črnih in rdečih statističnih regij.

Nacionalni laboratorij dokončno potrdil angleško različico koronavirusa

Iz Nacionalnega laboratorija za zdravje, hrano in okolje (NLZOH) so sporočili, da so dokončno potrdili angleško različico novega koronavirusa v decembrskem vzorcu, pri katerem so že na začetku januarja poročali o zelo verjetni prisotnosti tega novega tipa virusa. Z uporabo drugačnega načina sekvenciranja jim je uspelo prebrati celotni virusni dedni zapis, ki se ujema z angleško različico. Oseba, ki ji je bil odvzet vzorec, je pripotovala iz Anglije decembra lani, tako je to do zdaj najzgodnejši potrjeni vnos angleške različice v Slovenijo.

V laboratoriju so poleg tega za nazaj preverjali tudi prisotnost angleške različice novega koronavirusa s posebnimi PCR-testi. Direktorica laboratorija Tjaša Žohar Čretnik je prejšnji teden pojasnila, da so ob ponovnem analiziranju 877 vzorcev našli 16 vzorcev, kjer bi lahko šlo za angleško različico novega koronavirusa. Rezultate morajo potrditi še s sekvenciranjem. Kot je dejala, za zdaj kaže, da se ta različica virusa po državi ni zelo razširila in je bilo vnosov očitno več.

Hitro testiranje na Gospodarskem razstavišču

Iz Zdravstvenega doma Ljubljana sporočajo, da se od srede, 3. februarja, do petka, 5. februarja, na Gospodarskem razstavišču spreminja termin izvajanja množičnega testiranja s hitrimi antigenskimi testi za splošno populacijo.

Zaradi predhodnega cepljenja starostnikov z drugim odmerkom cepiva proti covidu-19 bo testiranje s hitrimi testi v navedenih dneh potekalo od 12. do 15. ure, s sprejemom do 13.30. V torek bo testiranje potekalo po ustaljenem urniku od 11. do 15. ure, s sprejemom do 13.30.

Ob ponedeljkih še naprej poteka testiranje zaposlenih v vzgojno-izobraževalni dejavnosti, zato se testiranje s hitrimi antigenskimi testi za splošno populacijo ta dan ne izvaja.

Nova pošiljka Pfizerja, kmalu predvidoma tudi prva dobava cepiva AstraZenece

V Slovenijo bo danes prispela nova pošiljka z okoli 17.550 odmerki Pfizerjevih cepiv. Naslednja pošiljka Pfizerjevega cepiva se pričakuje v torek, 9. februarja, ko naj bi v Slovenijo prišlo novih 17.550 odmerkov, nato 15. februarja 21.060 odmerkov in 22. februarja 22.030 odmerkov, so pojasnili na NIJZ-ju. Pfizerjeva pošiljka ta teden bo namenjena predvsem za drugi odmerek cepljenja. V prihodnjem tednu pa bodo nadaljevali cepljenje starejše populacije, cepiva bodo namenjena za starejše od 70 let.

Po podatkih NIJZ-ja je bilo do sobote v Sloveniji z enim odmerkom cepljenih 52.942 ljudi, z dvema pa 23.035. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.
Po podatkih NIJZ-ja je bilo do sobote v Sloveniji z enim odmerkom cepljenih 52.942 ljudi, z dvema pa 23.035. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.

V preteklih dneh je v Slovenijo prišla tudi nova pošiljka cepiv proti covidu-19 proizvajalca Moderna, šlo je za 2400 odmerkov. Nova pošiljka s 4800 odmerki Moderninega cepiva se pričakuje v petek.

Ni pa še znano, kako bo z nadaljnjimi pošiljkami cepiva AstraZenece, ki je zeleno luč Evropske agencije za zdravila in Evropske komisije dobilo konec prejšnjega tedna. Po napovedi NIJZ-ja bo prva pošiljka cepiv AstraZenece v Slovenijo prišla konec tedna ali pa na začetku prihodnjega tedna. Gre za 15.000 odmerkov cepiv. Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je v nedeljo na Twitterju sporočila, da bo podjetje AstraZeneca v prvem letošnjem četrtletju EU-ju dobavilo 40 milijonov odmerkov cepiva proti covidu-19.