Foto: BoBo
Foto: BoBo

Po podatkih Sledilnika je bilo pozitivnih 1306 izvidov PCR-testov (32,4 odstotka) in 10.374 izvidov hitrih testov (8,9 odstotka).

Na navadnih oddelkih je zaradi covida-19 hospitaliziranih 508 bolnikov, na intenzivnih pa 117. Skupno število hospitaliziranih s potrjeno okužbo je 944. Od teh jih je na navadnih oddelkih 436 s covidom-19, na intenzivnih oddelkih pa 16.

Sorodna novica Statistični pregled koronavirusa v Sloveniji

Po podatkih Sledilnika je število hospitaliziranih prvič v tem valu nižje od prejšnjega dne, kar gre pripisati manjši klinični intenzivnosti pri prevladujoči različici omikron in tudi velikemu številu precepljenih, je poročal Radio Slovenija.

Institut Jožef Stefan je pred dnevi napovedal, da je epidemija predvidoma že dosegla vrh petega vala in bo v prihodnjih dneh začela vse hitreje upadati. Če smo dosegli vrh epidemije, to ne pomeni, da lahko sproščamo ukrepe.

"Zdaj se bo število okuženih počasi zniževalo, od prvega januarja do danes se je okužilo več kot 300.000 ljudi. V drugem delu vala pa se bo okužilo znova 300.000 ljudi. Zato je treba povedati, da smo še vedno na zelo visoki stopnji nevarnosti okužbe," je za Radio Slovenija pojasnil direktor NIJZ-ja Milan Krek.

Virus omikron BA2, ki je tudi prisoten, je bolj kužen od sedanjega omikrona in tudi predstavlja tveganje. Zato ukrepi ostajajo v veljavi. Bolnišnice so namreč še vedno zelo obremenjene s covidnimi bolniki, opozarja infektologinja Mateja Logar: "V večini bolnišnic se še vedno pretežno ukvarjamo z bolniki, ki imajo covid kot primarno diagnozo, ali pa ugotovimo, da imajo covid-19, ko pridejo v bolnišnico zaradi drugih težav."

Okužena skoraj desetina prebivalstva

Po podatkih NIJZ-ja je v državi trenutno nekaj manj kot 200.000 okuženih.

Sedemdnevno povprečje potrjenih primerov, ki trenutno znaša 14.004, je v primerjavi s predhodnim dnem nižje za 377. Število potrjenih primerov v zadnjih 14 dneh na 100.000 prebivalcev znaša 9361, kar je 110 več kot dan prej.

Z enim odmerkom cepiva proti covidu-19 sta po podatkih NIJZ-ja cepljena 1.261.902 človeka, polno cepljenih pa je 1.213.275 ljudi.

Spomnimo, od 1. februarja velja ureditev, da se med potrjene okužbe štejejo tako pozitivni izvidi PCR-testov kot tudi hitrih antigenskih testov, opravljenih pri pooblaščenih izvajalcih testiranj.

"Bližamo se boljšemu scenariju"

Nuška Čakš Jager z NIJZ-ja je v petek dejala, da tudi matematični modeli kažejo na to, da se bližamo boljšemu scenariju. "A vendar ves čas poudarjamo, da je v vse to, kar se predvideva, težko vkalkulirati delovanje virusa. Nihče ne ve, kaj bo virus naredil, kako bo naredil in kdaj bo to naredil," je opozorila. In dodala: "Te epidemije še ni popolnoma konec."

Po podatkih Evropskega centra za preprečevanje in nadzorovanje bolezni (ECDC) se stopnja obolevnosti za covidom-19 povečuje v starostni skupini 50 let in več, pri omikronu pa se ob tem zaznava manj hujših oblik in hospitalizacij. Incidenca, gledano na zadnjih 14 dni, je pri omikronu kar štirikrat večja kot pri delti. Cepljenje nudi pri omikronu nižjo zaščito pred okužbo, ščiti pa pred hujšim potekom bolezni, sploh za tiste, ki imajo poživitveni odmerek, je še navedla Čakš Jager.