Fotografija je simbolična. Foto: Reuters
Fotografija je simbolična. Foto: Reuters
Sorodna novica Minister Cigler Kralj: Pokojnine in socialni transferji bodo izplačani nemoteno

Po predlogu zakona bi lahko direktor zavoda za prestajanje kazni zapora po uradni dolžnosti, če je to treba zaradi preprečitve širjenja epidemije novega koronavirusa, za en mesec prekinil prestajanje zaporne kazni obsojencu, kadar ne obstajajo varnostni zadržki.

Na odločbo direktorja bi bila po zakonu dovoljena pritožba, ki pa ne bi zadržala njene izvršitve. Trajanje prekinitve zaporne kazni se lahko zaporniku podaljšuje, dokler obstaja razlog za prekinitev. Tudi v tem primeru je na odločbo direktorja dovoljena pritožba, ki ne zadrži njene izvršitve.

Zakon prinaša tudi možnost, da lahko direktor zavoda za prestajanje kazni zapora za preprečitev širjenja epidemije ob upoštevanju pogojev iz 108. člena zakona o izvrševanju kazni zapora predčasno odpusti obsojenca največ šest mesecev pred iztekom kazni.

Omenjeni člen zakona določa, da ima direktor zavoda po tistem, ko dobi mnenje strokovnih delavcev, pravico predčasno odpustiti obsojenca, ki se ustrezno obnaša, si prizadeva pri delu in se dejavno udeležuje drugih koristnih dejavnosti ter je prestal dve tretjini kazni, vendar največ tri mesece pred iztekom kazni.

Sorodna novica Podjetja prilagajajo proizvodnjo, ustavitev ni veliko

Premeščanje med oddelki in zavodi

Predlog zakona predvideva tudi prekinitev postopkov v povezavi s pozivom obsojenca na prestajanje zaporne kazni. Direktor zavoda bi imel tudi možnost premestiti obsojenca iz enega zavoda v drugega ali v oddelek drugega zavoda.

Obenem bi imela vlada po zakonu možnost določiti tudi druge ukrepe, ki so "nujni za preprečitev širjenja virusne okužbe, varovanje pravic in pravnih koristi oseb ter nemoteno poslovanje upravnih in drugih državnih organov, organov samoupravnih lokalnih skupnosti in nosilcev javnih pooblastil, ko opravljajo upravne naloge".

Kot so poudarili na vladi, obravnavo po nujnem postopku predlagajo, ker bi v primeru poznejšega sprejetja predloga zakona lahko nastale težko popravljive posledice za državo in državljane.