Foto: EPA
Foto: EPA

V zadnjem dnevu je umrl en človek. Gre za žensko iz Vinkovcev, ki je imela številna pridružena obolenja, navaja index.hr.

V zadnjem dnevu so testirali 1647 ljudi.

Minister za zdravje Vili Beroš je pojasnil, da je visoko število okuženih posledica ekstremnih odstopanj v preteklih dneh in odprtosti države za turizem. V četrtek so potrdili 255 primerov okužbe.

Sorodna novica Hojs: Hrvaška na rdečem seznamu, čas za vrnitev v Slovenijo brez karantene do vključno ponedeljka

V Zagrebu je 53 na novo okuženih, polovica naj bi bila povratnikov s potovanj. V Šibeniško-kninski županiji je 32 novih okužb, v Zadrski 14, v Brodsko-posavski županiji 18, v Primorsko-goranski županiji pa štiri nove okužbe. Med devetimi okuženimi v Istri pa jih je osem že bilo v samoizolaciji, poroča hrt.hr.

Capak: V Istri so ljudje bolj disciplinirani

Vodja hrvaškega inštituta za javno zdravje Krunoslav Capak je dejal, da so velike razlike v številu okuženih med Istro in Dalmacijo, ki imata obe veliko število turistov, nastale zaradi različnega vedenja ljudi.

"Štab v Istri je od začetka dobro delal na terenu, ljudje tam so disciplinirani, nosijo maske. Dalmatinci so bolj ležerni, imajo tesne stike z ljudmi, kot da bi pozabili na novi koronavirus," je dejal. Poleg tega v Istri ni velikih nočnih klubov, v katerih se zbirajo množice mladih ljudi, ki pozabijo na nevarnost okužbe, je dodal.

Kritika oblasti: Največja napaka so bili nočni klubi

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Znanstvenik Ivan Đikić je za regionalno televizijo N1 ocenil, da je največja napaka, ki jo je storil nacionalni štab civilne zaščite ta, da so dovolili obratovanje nočnih klubov in s tem širjenje okužb. "To bi morali odpraviti, ne samo deloma, zaradi zunanjih pritiskov, pa tudi zaradi zaščite naših državljanov, ki živijo na Hrvaškem, pa tudi zaradi turistov," je dejal.

Vodja nacionalnega štaba civilne zaščite Davor Božinović se s kritiko ne strinja, češ da so izvajali nadzor, uvedli ukrepe in ob porastu okužb omejili delovni čas nočnih klubov.

Hrvaški premier Andrej Plenković je v četrtek dejal, da je bilo odpiranje države turistom sredi epidemije covida-19 politična odločitev. Ker je te odločitve sprejemal nacionalni štab civilne zaščite, je novinar Indexa Božinovića danes vprašal, katere so še bile politične odločitve štaba. Božinović je zatrdil, da štab politično motiviranih odločitev ni sprejemal. "To je bila epidemiološka ocena, da se je mogoče odpreti. Hrvaška je imela več dni nizke številke, turizem pa je naša glavna gospodarska panoga," je dejal po poročanju index.hr.

V BiH-u med 173 testiranimi prebežniki okuženi trije

Okužbo z novim koronavirusom so medtem potrdili pri treh prebežnikih, ki bivajo na območju Bihaća, še poroča hrt.hr.

V sprejemnih centrih na območju Unsko-sanskega kantona v BiH-u je trenutno približno 3500 prebežnikov, še 2500 pa v dveh sprejemnih centrih v bližini Sarajeva.

Po mnenju tamkajšnjih oblasti je to le polovica vseh prebežnikov, ki so trenutno na območju BiH-a, saj jih mnogo živi na prostem in spi v parkih in zapuščenih zgradbah.

Danski urad za begunce (DCR) in Mednarodna organizacija za migracije (IOM) sta po razglasitvi epidemije izdelala načrt za preprečevanje širjenja okužb v centrih za prebežnike.

Načrt predvideva postavitev dezinfekcijskih predorov na vhodu v centre in posebne oddelke za izolacijo in karanteno. Za prebežnike s potrjeno okužbo je predvidena namestitev v lokalnih zdravstvenih ustanovah.

V izolacijo so od začetka epidemije v BiH-u dali 172 prebežnikov s simptomi novega koronavirusa. Vse so jih tudi testirali, okužbo pa so potrdili pri treh. Zadnjo so potrdili v četrtek.