Foto: EPA
Foto: EPA

"Treba je obsežno zmanjšati stike, zdaj in takoj," je danes pozval vodja Inštituta Roberta Kocha Lothar Wieler. Ob tem je opozoril, da bodo razmere prihajajočo zimo odvisne predvsem od odločitev tistih, ki lahko uvajajo ukrepe za omejitev stikov.

Bavarska se medtem zavzema za obvezno cepljenje. Ministrski predsednik Bavarske Markus Söder je pozval k obveznemu cepljenju po celotni Nemčiji, in sicer z začetkom leta 2022. "Potrebujemo učinkovito nacionalno strategijo omejevanja," je poudaril.

Nemčija poroča, da so v zadnjem dnevu potrdili rekordno število okužb z novim koronavirusom, in sicer 76.414, še pred enim tednom jih je bilo 52.970. Sedemdnevna incidenca okužb na 100.000 znaša 438. V zadnjem dnevu je umrlo 357 covidnih bolnikov.

Nizozemska močno zaostruje ukrepe

Nizozemski premier Mark Rutte je na novinarski konferenci sporočil, da bo zaradi hitrega širjenja okužb od ponedeljka veljalo, da morajo biti bari, restavracije in večina trgovin zaprti od 17. ure do 5. ure zjutraj. Po novem bo tudi obvezno nošenje maske v srednjih šolah.

Na Češkem več kot 27.000 okužb v zadnjem dnevu

Sorodna novica Lukašenko obiskal prebežnike: "Razumemo vas, skušate priti v Evropo, kamor ste bili povabljeni!"

Na Češkem so potrdili 27.717 novih primerov okužb, kar je največ do zdaj. Sedemdnevna incidenca okužb na 100.000 prebivalcev je 1231. V bolnišnicah se zdravi več kot 6000 covidnih bolnikov. Med njimi je tudi predsednik Miloš Zeman, pri katerem so okužbo potrdili v četrtek.

V državi so veljati začele izredne razmere. Kavarne, bari in restavracije se morajo zapreti ob 22. uri, obiskovalci pa morajo izpolnjevati pogoj PC, torej da so cepljeni ali so covid-19 preboleli. Odpovedali so vse božične sejme, omejili so tudi število obiskovalcev na športnih dogodkih.

Vlada je medtem ob pojavu nove koronavirusne različice prepovedala vstop v državo za nedržavljane članic EU-ja iz Južne Afrike, Namibije, Mozambika, Zambije in še štirih afriških držav. Ukrep bo začel veljati v soboto. Za državljane EU-ja je ob vstopu na Češko obvezna karantena.