Različica omikron glede na dozdajšnje podatke povzroča blažje simptome bolezni. Foto: BoBo
Različica omikron glede na dozdajšnje podatke povzroča blažje simptome bolezni. Foto: BoBo

Poleg tega so v soboto opravili tudi 11.133 hitrih antigenskih testov, katerih pozitivne izvide je treba potrditi še z zanesljivejšimi PCR-testi, kažejo podatki Nacionalnega instituta za javno zdravje (NIJZ).

V bolnišnicah se zaradi covida-19 zdravi 533 bolnikov, 173 jih potrebuje intenzivno nego. S covidom-19 je umrlo šest bolnikov.

Število potrjenih primerov na 100.000 prebivalcev v zadnjih 14 dneh znaša 847, povprečje potrjenih primerov v zadnjih sedmih dneh pa je 1482.

Pozitivnih kar 42 odstotkov PCR-testov

Število aktivnih primerov se je v primerjavi z dnevom prej povišalo za 75. Sedemdnevno povprečje potrjenih primerov je višje za 24, 14-dnevno povprečje na 100.000 prebivalcev pa za tri.

V primerjavi s preteklo soboto so potrdili 163 okužb več, delež pozitivnih izvidov testov pa je bil tedaj 30,9-odstoten. Število aktivnih primerov je v tednu dni poraslo za 1887, sedemdnevno povprečje pa za 422.

Z enim odmerkom cepiva proti covidu-19 je po podatkih NIJZ-ja cepljenih 1.250.229 ljudi, z vsemi odmerki pa 1.190.271. Delež cepljenih z vsemi odmerki tako v Sloveniji znaša 56,4 odstotka.

Foto: Twitter/Vlada RS
Foto: Twitter/Vlada RS

Omikron bo kmalu postal prevladujoč

Skrbi povzroča predvsem širjenje različice omikron, ki bo tudi v Sloveniji kmalu postala prevladujoča. A omikron glede na dozdajšnje podatke iz držav, kjer se je že močno razširil, povzroča blažje simptome bolezni. Direktorica Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano Tjaša Žohar Čretnik je za Radio Slovenija dejala: "V Združenem kraljestvu ocenjujejo, da je tveganje za hospitalizacijo pri omikronu za dve petini tiste, ki je pri delti, kar bi lahko kazalo na to, da okužba z omikronom ne poteka tako hudo."

Britanska zdravstvena agencija je po analizi več kot pol milijona primerov okužb z omikronom in skoraj 600.000 primerov delte sporočila, da cepiva delujejo tudi proti omikronu, čeprav so manj učinkovita proti simptomatskim okužbam, zlasti po 20 tednih od prejema drugega odmerka. Pristojni po svetu, tudi v Sloveniji, zato pozivajo k cepljenju, še zlasti s poživitvenim odmerkom.

Sorodna novica Statistični pregled koronavirusa v Sloveniji