Foto: BoBo
Foto: BoBo

Doslej so cepili približno 150 otrok. Za cepljenje se po Pokornovih besedah odločajo starši otrok s kroničnimi boleznimi, precejšnje zanimanje pa opažajo tudi pri starših drugih, sicer zdravih otrok. Razlog za to bi lahko bil v tem, da otroci v drugih zdravstvenih domovih ali na cepilnih mestih niso dovolj hitro prišli na vrsto, meni.

"Pri nas ne kompliciramo in po zaslugi naše glavne sestre na kliniki zadeva poteka izjemno dobro," je poudaril. V popoldanskem času pomagajo tudi nekateri mladi zdravniki specializanti, da cepljenje poteka v prijaznem okolju za otroke.

Poročil o stranskih učinkih cepljenja otrok za zdaj ni. "Morda bodo, ko pridejo na drugi odmerek, povedali, kako je bilo po prvem," je dejal. Po njegovih besedah pa so bile izkušnje doslej sicer dobre.

Cepljenje otrok v Sloveniji poteka od 14. decembra. Posvetovalna skupina za cepljenje pri Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) je pred tem sprejela stališče pediatrične stroke, da je cepljenje posebej priporočeno za otroke s kroničnimi boleznimi in otroke, ki so v stiku z osebami s tveganjem za hujši potek covida-19 in jih ni mogoče učinkovito zaščititi s cepljenjem.

Otroci so cepljeni z odmerki cepiva podjetja Pfizer, ki so prilagojeni otrokom ter tako manjši in manj koncentrirani. Po podatkih NIJZ-ja je bilo v Sloveniji doslej s prvim odmerkom cepljenih 464 otrok, z vsemi pa 27.

Na pediatrični kliniki se je sicer v zadnjem času zmanjšalo število otrok, ki zaradi respiratornih obolenj potrebujejo bolnišnično zdravljenje, je pojasnil Pokorn. Val respiratornih obolenj se je letos začel predčasno, že konec poletja, je spomnil.