Portugalska se spoprijema s porastom števila okužb. Skupno so do zdaj od začetka pandemije potrdili 896.026 okužb. Foto: EPA
Portugalska se spoprijema s porastom števila okužb. Skupno so do zdaj od začetka pandemije potrdili 896.026 okužb. Foto: EPA

Število v zadnjih 24 urah potrjenih okužb na Portugalskem je skoraj 40-odstotno večje od tega števila pred enim tednom. Število smrti medtem ostaja pod 10, kar je precej manj kot februarja, ko so v državi z okoli desetimi milijoni prebivalcev še veljale številne omejitve.

Omejitve so uvedli januarja, saj se je država takrat spoprijemala z najhujšim izbruhom na svetu, zdaj pa je državo prizadel četrti val okužb, ki ga je povzročila koronavirusna različica delta. Skoraj 90 odstotkov okužb na Portugalskem je povzročila ravno ta različica.

Stopnja okužb se je v državi povečala, potem ko se je Portugalska sredi maja odprla za obiskovalce iz EU-ja in Združenega kraljestva. Zdaj večina podjetij deluje, plaže in restavracije so polne.

Prejšnji teden so v 45 občinah, vključno z Lizbono in Portom, znova uvedli nočno omejitev gibanja, v nekaterih predelih se morajo restavracije in neživilske trgovine čez konec tedna zapreti prej kot običajno.

Država je medtem pospešila kampanjo cepljenja. Ministri se bodo v četrtek sešli in razpravljali o novih ukrepih. Zdravstvena ministrica Marta Temido je dejala, da ni "popolnoma nemogoče", da bi znova razglasili izredne razmere.

WHO: Svet presegel štiri milijone smrti zaradi covida-19

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) pa je sporočila, da je svet presegel "tragični mejnik" štirih milijonov potrjenih smrti zaradi covida-19. Dejanski davek pandemije je bil še višji, saj vse države ne zaznavajo in ne poročajo o vseh okužbah z novim koronavirusom in smrtih zaradi covida, so dodali v organizaciji. Do zdaj so po svetu potrdili 183 milijonov okužb z novim koronavirusom, je sporočil WHO.

V tednu od 28. junija do 4. julija je WHO potrdil najnižjo stopnjo smrtnosti zaradi covida-19 od začetka lanskega oktobra. V tem času je umrlo nekaj manj kot 54.000 covidnih bolnikov, poroča nemška tiskovna agencija DPA. To je sedem odstotkov manj kot teden pred tem.

Se je pa v tem obdobju povečalo število okužb z novim koronavirusom na nekaj več kot 2,6 milijona. Pri tem WHO opozarja, da se to število povečuje zlasti v Evropi.

Ob tem so države, ki razmišljajo o odpravi ukrepov za zajezitev virusa, pozvali k previdnosti. "Pozval bi k skrajni previdnosti pri popolni odpravi zdravstvenih in družbenih ukrepov, saj bo to imelo posledice," je direktor WHO-ja za izredne razmere Michael Ryan povedal glede načrtov britanskih oblasti, da bi 19. julija v Angliji odpravili večino ukrepov.

Grčija: Novi ukrepi v gostinskih lokalih in nočnih klubih

Medtem ukrepe sprejemajo tudi v Grčiji. V gostinskih lokalih in restavracijah bodo lahko od četrtka gostje le sedeli. Lastniki opozarjajo, da bo to gotovo vplivalo na turistično panogo, a dodajajo, da se zavedajo nujnosti ukrepa, zato so potrpežljivi. Lokalom, ki bodo kršili ukrepe, grozijo visoke kazni.

Zdravstveni strokovnjaki v Grčiji so zaskrbljeni zaradi nedavnega porasta števila okužb in prisotnosti različice delta. V torek so potrdili 1797 novih okužb, kar je dvakrat toliko kot v ponedeljek.

Oblasti so v torek sporočile, da je veliko okužb med mladimi, povezane pa so z zabavno industrijo.

V Grčiji je okoli 38 odstotkov prebivalcev, ki se lahko cepijo, polno cepljenih. Vlada ljudi spodbuja k cepljenju tudi z denarjem, brezplačnim prenosom podatkov. Stopnjo precepljenosti želijo namreč do jeseni zvišati na 70 odstotkov.

V Avstriji znova več kot 100 novih okužb

V Avstriji so medtem prvič po 26. juniju potrdili več kot sto novih okužb na dnevni ravni. V zadnjih 24 urah so potrdili 107 novih okužb. Pred tednom dni so jih potrdili 59, poroča na spletni strani avstrijski Kronen Zeitung. Največ novih okužb so v zadnjih 24 urah v Avstriji potrdili na Dunaju, in sicer 53.

V Avstriji je v zadnjih 24 urah poleg tega umrl en covidni bolnik. Skupno je covid-19 v Avstriji zahteval 10.719 življenj.

Skupno se v avstrijskih bolnišnicah zdravi 119 covidnih bolnikov, od tega 47 na intenzivni negi.

V Indiji odstopilo 12 ministrov

Po katastrofalnem porastu okužb in smrti zaradi covida-19 v prejšnjih mesecih je v Indiji odstopilo 12 ministrov, tudi minister za zdravje. Odstopi so del obsežnega preoblikovanja vlade, ki se ga je pred volitvami v kar sedmih zveznih državah prihodnje leto lotil premier Narendra Modi.

Ob vrhuncu pandemije v aprilu in maju letos je bil še posebej tarča kritik 66-letni minister za zdravje Harš Vardan, sicer premierjev tesen zaveznik. Indijski zdravstveni sistem je namreč takrat klonil pred ogromnim bremenom, primanjkovalo je bolniških postelj, medicinske opreme in zdravil, še posebej kisika, ljudje so množično umirali na ulicah.

Eksplozijo okužb so pripisali bolj nalezljivi različici delta, a velik del krivde zanjo je nosila tudi vlada, ki je kljub skrb vzbujajočim trendom še marca dovoljevala množična verska in politična zbiranja. Modi je pred tem januarja razglasil zmago nad virusom, kritiki pa mu očitajo, da vmesnega časa ni izkoristil za vsaj najnujnejše priprave na ponoven val.

Uradno število mrtvih zaradi covida-19 v Indiji je s 160.000 konec marca do zdaj naraslo na že več kot 400.000 in je tretje najvišje na svetu. Številni strokovnjaki sicer sumijo, da bi lahko bilo dejansko število še nekajkrat višje, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Sydney: Podaljšanje zaprtja zaradi koronavirusne različice delta

V Sydneyju, kjer skušajo zajeziti širjenje okužb z bolj nalezljivo različico delta, bodo za en teden podaljšali zaprtje, ki so ga uvedli konec junija, so sporočile tamkajšnje oblasti.

Dvotedensko zaprtje za celotno mesto ter za okoliška območja Blue Mountains, Central Coast in Wollongong so razglasili 26. junija. Končala bi se v petek, vendar jo zaradi širjenja različice delta podaljšujejo, je danes sporočila premierka Novega Južnega Walesa Gladys Berejiklian.

"Naša glavna prioriteta je zaščita zdravja in varnosti naše skupnosti," je dejala. "Delta zahteva drugačen odziv kot prejšnji izbruh in dokler večina prebivalstva ne bo cepljena, ne bomo mogli živeti tako svobodno, kot bi radi," je opozorila.

Prebivalci vsaj do 16. julija ne bodo smeli zapuščati svojih domov razen zaradi nujnih opravkov, kot je odhod na delo, k zdravniku, skrb za svojce, nujne nakupe ali rekreacijo.
V Novem Južnem Walesu so danes potrdili 27 novih okužb, v torek jih je bilo 18.

V Avstraliji, ki ima približno 25 milijonov prebivalcev, so do zdaj potrdili 30.800 okužb in 910 smrti zaradi covida. Zapiranje države, hitro sledenje okuženih in spoštovanje fizične razdalje je pripomoglo k temu, da je bilo število okužb relativno nizko.